Konečně rostou?
Podzim je obdobím, na které se těší všichni houbaři nejvíce. Sluníčko konečně už není tak horké, nekonečné sucho se změnilo ve vlhko, protože sem tam zaprší, teploty nejsou tak vysoké … to je ta pravá doba, kdy začínají růst houby. Už se nemůžeme dočkat, až se budeme procházet lesem a uvidíme v trávě, borůvčí nebo pod stromem či vedle pařezu hnědavý klobouček, srdíčko nám poskočí a je to tady … máme úlovek a šup s ním do košíku. Už jen samotné houbaření nám přináší nekonečnou radost. A když přijdeme s nasbíranou úrodou domů, přináší nám i starost.
Připomeňme si, jak můžeme s houbami naložit: očištěné a na plátky nakrájené houby můžeme usušit (nejlépe v sušičce, ale i na sluníčku), nechat zamrazit nebo zavařit do sklenic. Takto si je uchováváme pro pozdější období.
Vždy však musíme myslet, jak si na nich pochutnáme okamžitě. Proto nejprve odložíme část hub, ze kterých si připravíme nějakou lahůdku a až zbytek zpracováváme na později. Nejčastěji si připravujeme tyto lahůdky:
Řízky z hřibů
Smaženice
Houbová omáčka