Léčivé účinky hroznového vína
Hroznové víno patří k nejrozšířenějšímu a nejoblíbenějšímu ovoci na světě, zejména je neoddělitelnou součástí stravy ve Středomoří. Využívá se v syrovém stavu , zejména však k výrobě alkoholických nápojů. Hroznové víno, které je vypěstované v teplejších oblastech, je sladší naproti vínu, které se pěstuje na klimaticky chladnějších místech.
Použití v kuchyni:
Hroznové víno konzumujeme většinou v syrovém stavu, ale využijeme ho i do nejrůznějších salátů, jak ovocných, tak v kombinaci se zeleninou, do buchet a koláčů. Hroznové víno je výborné jako chuťovka společně se sýrem a vínem. Každopádně z hroznového vína vyrábíme víno a další alkoholické nápoje. Sušené hroznové víno – rozinky jsou pak součástí nejrůznějších směsí, přidáváme je do jogurtu, koláčů a buchet, zejména v kombinaci s tvarohem nebo mákem.
Léčivé účinky:
– působí proti zácpě,
– přispívá k detoxikaci organismu,
– podporuje činnost ledvin,
– působí proti rakovinným buňkám,
– posiluje činnost srdce,
– udržuje střevní rovnováhu,
– jeho konzumace se doporučuje lidem trpícím dnou a obezitou,
– udržuje správnou hladinu krevního tlaku,
– zvyšuje imunitu organismu,
– působí proti depresím,
– napomáhá hubnutí,
– obsahuje množství vitamínu B6, dále pak B1, B2 a B3, provitamínu A, vitamínu C a E,
– ve slupkách a jadérkách červeného vína se nachází látka zvaná resveratrol, která působí proti rakovině prostaty, zpomaluje stárnutí organismu