Ratatouille
2021-08-07- Příprava : 0m
- Vaření : 0m
- Připraveno : 0m
Použité suroviny:
1 lilek
1 cuketa
2 cibule
4 stroužky česneku – prolisovaný
3 rajčata a 1 paprika (já jsem místo toho přidala lečo)
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce koření ratatouille
podle potřeby sůl a pepř
trochu bílého vína
1 lžíce cukru
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Lilek, cuketu, česnek a cibuli oloupeme. Lilek podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky, které rozložíme na síto, osolíme a necháme půl hodiny odpočinout, pak plátky opláchneme vodou a vysušíme v útěrce.
Mezitím cuketu podélně rozřežeme, zbavíme jader a najkrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme taktéž na plátky, česnek oloupeme a prolisujeme.
Nejprve na oleji orestujeme cibuli, ke které po chvíli přidáme prolisovaný česnek a vše za občasného zamíchání restujeme do růžova. Pak přidáme lilek a opět za občasného zamíchání restujeme. K tomu přidáme nakrájená rajčata a papriku (já si to zjednodušila a přidala jsem lečo), vše promícháváme. Podlijeme vínem, přidáme sójovou omáčku, koření a cukr, jako poslední přidáme cuketu a pod pokličkou necháme dusit asi 15 až 20 minut. Pokličku po chvíli sundáme a necháme odpařit šťávu.
Podáváme s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k masu.