Svatební koláčky recept
2014-03-03- Chod: Chuťovka
- Cena : 250 Kč
- Pro : 20
- Příprava : 4:0 h
- Vaření : 20m
- Připraveno : 4:20 h
Potřebné suroviny:
Těsto: 1 kg hladké mouky, 20 dkg cukru krupice, 2 hořčicové sklenice oleje, 100g droždí, 6 – 8 žloutků, 0,5 l mléka, 1 dkg soli
Nádivka tvarohová: 1 kg tvarohu (nesmí být ve vaničce), 2 žloutky, 1 vejce, špetka soli, rozinky, vanilkový cukr, 1/2 sáčku pudinkového prášku vanilkového, cukr krupice podle chuti, rozinky – vše dobře smícháme.
Posypka: 50 g polohrubé mouky, 50 g cukr krupice, 50 g másla, trochu vanilkového cukru – vše smícháme
Na pomazání (před pečením): žloutek, trošku mléka – rozšlehám v hrníčku
Na pomazání po upečení: máslo, trošku rumu – máslo rozpustím a přidám rum
Postup:
Mléko ohřejeme do vlažna, přidáme cukr, do toho kvasnice a necháme chvilku odstát v hrnci přikryté utěrkou (aby vznikl kvásek). Olej se žloutkama dobře rozmícháme vidličkou, k tomu přidáme všechno ostatní a dobře propracujeme v těsto (v robotu nebo ručně), které má být zcela hladké. Pak těsto necháme na teplém místě kynout (nejméně 1 hodinu až 2 hodiny). Mezitím si připravíme nádivku a posypku.
Plech vymažeme máslem. Lžicí odkrojíme kousek těsta a hodíme ho na vál, tento kousek prstama rozmačkám a vytvaruju do kolečka. Na kolečko dám doprostřed hromádku tvarohové náplně a nahoře spojím konečky těsta a otočím spojeným místem dolů, položím na plech. Na plechu rozšířím kuličku do placata a pomažu rozšlehaným žloutkem s mlékem, povrch koláčku pokryju posypkou. Plech vložím do vyhřáté trouby a peču přibližně při 200 st. Celsia asi 10 – 20 minut. Po upečení koláčky ještě horké pomažeme roztaveným máslem s rumem, necháme vychladnout. (Doprostřed koláčku můžerme před rozložením posypky vložit marmeládu, povidla nebo kompotovanou třešeň).
Jedná se o recept, který se předává z generace na generaci. Pokud nemáte zkušenosti s pečením koláčků, zkuste to poprvé jen z poloviční dávky. Nádivka nemusí být jen tvarohová, ale výborná je i maková nebo ořechová. Z této dávky upečeme přibližně 100 koláčků.