Kynuté buchty
2016-04-09- Chod: Chuťovka
- Cena : 100,-Kč
- Pro : 4
- Příprava : 40m
- Vaření : 20m
- Připraveno : 60m
Suroviny:
1/2 kg hladké mouky
1 kostka droždí
250 ml mléka
2 lžíce cukr krupice
špetka soli
nastrouhaná citrónová kůra
vanilkový cukr
60 g rozpuštěného másla
1 žloutek
Náplň: povidla
Na pomazání: máslo, trošku rumu
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek tak, že do misky rozdrobíme droždí a smícháme ho s cukrem krupicí a asi 100 ml do vlažna ohřátého mléka, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Do jiné mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr, žloutek, vychladlé máslo, citrónovou kůru a kvásek, přiléváme zbytek mléka a vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho asi hodinu odležet přikryté utěrkou na teplém místě, aby vykynulo.
Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát, který nakrájíme na čtverečky o rozměrech asi 6×6 cm, na každý čtvereček vložíme lžicí povidla a zabalíme je do buchet. Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem a ukládáme do něj v řadách jednotlivé buchty vedle sebe, které jsme předtím pomazali ze všech stran tímto rozpuštěným máslem. Buchetky ukládáme spojem dolů.
Pekáč s buchtama vložíme do předehřáté touby a upečeme při 150 až 180 st. C po dobu přibližně 20 minut do zlatova. Ještě horké je pomažeme rumem smíchaným s rozpuštěným máslem.