Donuty recept
2016-01-31- Chod: Chuťovka
- Cena : 80,-Kč
- Pro : 10
- Příprava : 30m
- Vaření : 30m
- Připraveno : 60m
Suroviny:
300 g hladké mouky
1 kostka droždí
2 vejce
100 g másla
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
250 ml mléka
špetka soli
čokoládová poleva (čokoládu a kousek ztuženého tuku roztopíme ve vodní lázni a smícháme do hladké hmoty)
zdobení
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek tak, že mléko zahřejeme do vlažna, přidáme špetku soli a 1 lžíci cukru, aby se v mléce rozpustila, necháme chvíli odležet. K tomu pak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme do těsta, které přikryjeme v míse utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (nejméně 30 ažv 45 minut).
Z těsta vytvoříme váleček, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky. Z každého kousku vytvoříme kolečko, uprostřed kterého malým kulatým vykrajovátkem uděláme dírku (z takto vykrájených kousků vytvoříme zbytek donutů). Na oleji osmažíme dunuty z obou stran. Po vychladnutí je zdobíme čokoládovou polevou a zdobením.