Rychlé pohoštění pro nečekané hosty
Zazvoní-li u nás doma nečekaná návštěva, málokdy máme něco po ruce, co bychom jí nabídli jako pohoštění. Zde je pár tipů na rychlovky, které máme připraveny za pár minut, a zároveň si na nich všichni pochutnají. Záleží na tom, jaké ingredience máme zrovna k dispozici.
Zde je několik tipů na bleskové pohoštění:
Jednohubky s česnekovou pomazánkou
Suroviny: pomazánkové máslo nebo tavený sýr, stroužky česneku, trochu majonézy na dochucení, pečivo
Postup: Máslo, majonézu a prolisovaný česnek smícháme a mažeme na kousky pečiva. Můžeme podávat jen tak nebo ozdobit okurkou, tvrdým sýrem, kuličkami hroznového vína.
Jednohubky s nivovou pomazánkou
Suroviny: pomazánkové máslo nebo tavený sýr, niva, trochu majonézy, kousek šunky, pečivo
Postup: Máslo, majonézu, nivu a nakrájenou šunku smícháme dohromady a mažeme na kousky pečiva, opět můžeme ozdobit např. klobásou, hroznovým vínem nebo tvrdým sýrem.
Rychlá pomazánka
Suroviny: měkký salám, máslo cibule, sůl
Postup: Salám umeleme na masovém strojku a vmícháme do našlehaného másla, nakonec vmícháme jemně nakrájenou cibuli, osolíme.
Rychlé lívanečky
Suroviny: 2 hrnky hladké mouky, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce oleje, trošku cukru, olej na smažení
Postup: Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, mléko, cukr a vejce a rozšleháme na hladkou hmotu, ze které pak na rozehřátém oleji usmažíme lívance. Na talíři ozdobíme marmeládou nebo zakysanou smetanou.
Tvarohové lívance
Použité suroviny: 50 dkg měkkého tvarohu, 10 dkg hladké mouky, 1 vejce, cukr podle chuti, špetka soli, olej na smažení
Postup: Tvaroh smícháme s moukou, vejcem, cukrem a solí a z takto připraveného těsta smažíme na oleji placky, které na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a marmeládou nebo rozpuštěnou čokoládou.
Chléb s vaječnou omeletou
Použité suroviny: 4 krajíce chleba, 4 vejce, sůl a pepř, olej, kmín, hořčice, kečup, 1 cibule
Postup: V hrníčku rozšleháme vejce, osolíme, okmínujeme a opepříme a usmažíme po obou stranách na pánvi na oleji, připravíme tak z každého vejce jednu omeletu. Mezitím chléb pomažeme kečupem a hořčicí, poklademe nakrájenými kolečky cibule a navrch uložíme vaječnou omeletu. Zdobíme nakrájeným rajčetem.
Ďábelské topinky
Použité suroviny: 4 plátky chleba, 1 cibule, 20 dkg měkkého salámu (např. dietního), 1 paprika, 2 rajčata, 10 dkg tvrdého sýra, kečup, 1/2 lžičky sladké papriky, špetka chilli koření, sůl, olej
Postup: Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájený salám, sýr, papriku a rajčata, sladkou papriku a chilli koření, jemně osolíme a za stálého míchání podusíme. Mezitím na oleji osmahneme plátky chleba (nebo v topinkovači) a potřeme je připravenou směsí.
Topinky s volím okem
Použité suroviny: 4 plátky chleba, 4 vejce, sůl, 2 stroužky česneku, olej, petržel
Postup: Na oleji z vajíček usmažíme osolená volí oka, která poklademe na osmažené plátky chleba pomazané česnekem. Zdobíme nasekanou petrželkou.