Pažitka nahradí cibuli

By : | 0 Comments | On : Červen 28, 2017 | Category : Zajímavé články

chives-2339601_960_720

Málokterá zahrádka se nemůže pochlubit krásně vzrostlou pažitkou, dokonce bych řekla, že žádná. Pažitka je jednou z prvních bylinek, která v záhonku začne zjara rašit. A kdo nemá zahrádku, může si opatřit pažitku v květináči za oknem.
Pažitka patří mezi cibulovité rostliny, říká se o ní, že je to hodnější sestra cibule.

Léčivé účinky:

– Povzbuzuje chuť k jídlu
– Napomáhá zažívacím problémům při rekonvalescenci
– Obsahuje karoten, vitamíny E a skupiny B, velké množství vitamínu C
– Obsahuje minerály, zejména vápník a draslík

Použití v kuchyni:

Pažitku drobně nakrájenou přidáváme do vývarů a polévek, výborná je v konzumaci s vajíčky, ať už ve vaječině, vaječných omeletách nebo v míchaných vejcích. Můžeme jí posypat chléb s pomazánkou, sýrem nebo máslem, přidáváme ji do omáček nebo pod maso. Pokrmům nejen vylepší chuť, ale dodá jim i důležité látky. Pažitku přidáváme až do hotových jídel, které se již dál nevaří, tak si zachová své účinky. Pažitka také zvýrazňuje slanou chuť, tudíž ho nemusíme tolik solit.

Share This Post!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *