Pažitka nahradí cibuli
Málokterá zahrádka se nemůže pochlubit krásně vzrostlou pažitkou, dokonce bych řekla, že žádná. Pažitka je jednou z prvních bylinek, která v záhonku začne zjara rašit. A kdo nemá zahrádku, může si opatřit pažitku v květináči za oknem.
Pažitka patří mezi cibulovité rostliny, říká se o ní, že je to hodnější sestra cibule.
Léčivé účinky:
– Povzbuzuje chuť k jídlu
– Napomáhá zažívacím problémům při rekonvalescenci
– Obsahuje karoten, vitamíny E a skupiny B, velké množství vitamínu C
– Obsahuje minerály, zejména vápník a draslík
Použití v kuchyni:
Pažitku drobně nakrájenou přidáváme do vývarů a polévek, výborná je v konzumaci s vajíčky, ať už ve vaječině, vaječných omeletách nebo v míchaných vejcích. Můžeme jí posypat chléb s pomazánkou, sýrem nebo máslem, přidáváme ji do omáček nebo pod maso. Pokrmům nejen vylepší chuť, ale dodá jim i důležité látky. Pažitku přidáváme až do hotových jídel, které se již dál nevaří, tak si zachová své účinky. Pažitka také zvýrazňuje slanou chuť, tudíž ho nemusíme tolik solit.