Svíčková na smetaně z králíka
2014-11-05- Kuchyně: Slovenská kuchyně
- Chod: Oběd
- Cena : 120,-Kč
- Pro : 4
- Příprava : 15m
- Vaření : 55m
- Připraveno : 1:10 h
Použité suroviny:
1/2 králíka, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celer, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, sladká smetana, mléko, sůl,polévkové koření, citrónová šťáva, 2 lžíce hladké mouky
Postup:
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky a rozložíme na dně pekáče spolu s bobkovými listy a novým kořením. Zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Nahoru položíme kousky králíka, osolíme, přikryjeme vrchním dílem a v troubě upečeme, až je maso měkké. Králíka vyjmeme, odstraníme bobkový list a nové koření. Zeleninu i s vodou rozšleháme (nejlépe ručním mixérem), nalijeme do kastrolu, zalijeme mlékem na potřebné množství a zahříváme. Až omáčka začne vřít, přilijeme na zahuštění mouku dobře rozkvedlanou v troše vody a ihned omáčku mícháme, aby nevznikly hrudky. Nakonec vlijeme smetanu a krátce povaříme. Dochutíme solí, polévkovým kořením a citrónovou šťávou.
Vhodná příloha: houskový knedlík