Švédský mandlový dort
2021-02-14- Chod: Chuťovka
- Příprava : 0m
- Vaření : 0m
- Připraveno : 0m
Tento dort je téměř totožný jako mandlový dort z Ikey. Snažila jsem se dort trošku zbavit zbytečných kalorií tím, že jsem použila cukr erythritol.
Suroviny:
Těsto na korpus:
200g mandlové mouky
5 bílků
150g cukr erythritol (nebo cukr krupice)
Krém:
kelímek šlehačky 33% (200 až 250ml)
100g cukr erythritol (nebo cukr krupice)
3 lžíce rumu
5 žloutků
150g změklého másla
Na posypání:
100g mandlových plátků
Postup:
Nejprve si připravíme korpusy. Přichystáme si dva plechy, rozložíme na ně pečící papír, na který jsme předtím nakreslili tužkou dva kruhy o průměru cca 24 cm. Bílky ušleháme do tuha, poté k nim přišleháme cukr. Do tuhého sněhu opatrně ručně vmícháme mandlovou mouku. Toto těsto rozdělíme na polovinu, jednu rozetřeme do jednoho kruhu, druhou do druhého. Oba plechy vložíme do předehřáté trouby a upečeme do růžova (po dobu 20 minut při 170 st. C. ). Korpusy necháme částečně vychladnout, ještě vlažné je sundáme z pečícího papíru.
Mezitím si připravíme krémovou náplň: Do kastrolu nalijeme šlehačku a cukr, zahříváme, až se cukr rozpustí. Ke smetaně přidáme žloutky a dobře je rozšleháme. Šlehačku s žloutky v hrnci dál zahříváme za stálého míchání až téměř k bodu varu (ale nesmí začít vařit, aby se žloutky nesrazily) – až hmota zhoustne, během zahřívání přidáme rum pro vůni. Poté odstavíme hrnec z ohně a necháme vychladnout. Do chladné žloutkové šlehačky vmícháme postupně změklé máslo a vymícháme hladký krém.
Dohotovení dortu. Na jeden korpus rozetřeme polovinu krému, přiklopíme druhým korpusem. Jestliže máme nerovné okraje dortu, můžeme je dokola srovnat nožem. Zbytek krému rozmažeme na povrch dortu a po jeho stranách. Nakonec povrch ozdobíme mandlovými plátky. Vložíme do trouby a necháme ztuhnout.