Slovenský guláš
2014-08-26- Kuchyně: Slovenská kuchyně
- Cena : 100,-Kč
- Pro : 5
- Příprava : 20m
- Vaření : 1:5 h
- Připraveno : 1:25 h
Použité suroviny:
25 dkg zadního hovězího (nejlépe z kližky), 25 dkg vepřového plecka, 2 cibule, 2 rajčata, 1 paprika zelená, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžička gulášového koření, pepř, 1/2 kostky masoxu nebo lžička polévkového koření, sůl, sádlo, kelímek zakysané smetany
Postup:
Na rozehřátém sádle v tlakovém hrnci zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme hovězí maso nakrájené na kostky a za stálého míchání po všech stranách opečeme. Asi za 10 minut přidáme vepřové maso taktéž nakrájené na kostky a za častého míchání opět ze všech stran opečeme. Zasypeme hladkou moukou, kterou za stálého míchání osmahneme společně s masem. Přidáme mletou papriku, gulášové koření, masox nebo polévkové koření, prolisovaný česnek, kečup, kmín a pepř, podle potřeby přiléváme horkou vodu. Až je maso téměř měkké (asi po 40 minutách vaření), přidáme papriku nakrájenou na proužky a rajčata nakrájená na kostičky a vaříme ještě asi 15 minut. Dochutíme solí. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Vhodná příloha: rýže, těstoviny, pečivo
Použité koření:
Další vhodné koření: