Sekaná svíčková
2015-03-17- Chod: Oběd
- Cena : 140,-Kč
- Pro : 4
- Příprava : 25m
- Vaření : 50m
- Připraveno : 1:15 h
Potřebujeme:
1 kg mletého masa (polovina vepřového a pol. hovězího
2 vejce
sůl a pepř
1 cibule
2 lžičky sušeného česneku
2 lžičky sušené bazalky
cca 4 hrsti strouhanky
2 lžíce plnotučné hořčice
Na omáčku:
1 smetana nebo šlehačka
2 mrkve
1 petržel
1/2 hlávky celeru
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
trošku citrónové šťávy
Postup:
Maso smícháme v míse s oběma vejci, osolíme, opepříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, česnek, bylinky, hořčici a strouhanku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Z hmoty vytvarujeme dva bochánky, vložíme je do pekáče, jejich povrch uhladíme mokrýma rukama, podlijeme asi hrnkem vody, po krajích obložíme na kostky nakrájenou mrkví, petrželí a celerem, přidáme bobkový list a nové koření, přikryjeme vrchním dílem, vložíme do trouby a pečeme asi při 200 st. C. po dobu přibližně 30 minut. Pak víko odkryjeme, trochu ztlumíme troubu a dopečeme. Je-li potřeba, podléváme po dobu pečení vodou (zelenina by měla být ponořená).
Masové bochánky vytáhneme. Z výpeku a zeleniny (bobkový list a nové koření odstraníme) zhotovíme omáčku tak, že směs rozmixujeme, vložíme do hrnce, přidáme smetanu a povaříme, dochutíme solí, je-li potřeba. Po vypnutí dochutíme citrónovou šťávou.