Rebarborový koláč s tvarohem
2014-05-10- Chod: Chuťovka
- Cena : 120
- Pro : 8
- Příprava : 30m
- Vaření : 30m
- Připraveno : 60m
Potřebné suroviny:
Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g másla nebo hery, 100 g cukr moučka, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 3 lžíce bílého jogurtu
Tvarohová náplň: 3 kostky tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany, 1 kelímek bílého jogurtu, cukr moučka podle chuti
Rebarborová náplň: 5 až 10 stonků očištěné a oloupané rebarbory, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, kousek másla, cukr krupice podle chuti
Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100g moučkového cukru
Postup:
Těsto si připravíme tak, že v mixéru smícháme nejprve máslo s cukrem, pak opatrně přidáváme žloutky a vanilkový cukr a postupně přimícháváme mouku prosátou s kypřícím práškem, 3 lžíce jogurtu a nakonec vmícháme sníh z bílků. Takto připravené těsto rozmažeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech tvarohů se zakysanou smetanou a zbytkem jogurtu a osladíme podle chuti. Rozetřeme na těsto.
Rebarborová náplň se připravuje tak, že stonky rebarbory nakrájíme přibližně po jednom cm. V kastrolu necháme rozpustit trochu másla a nasypeme nakrájenou rebarboru a dusíme po dobu asi 10 minut, ke konci přidáme cukr a na zahuštění pudinkový prášek, neboť rebarbora vypustí šťávu, tak aby směs nebyla příliš řídká. Tuto směs rozetřeme na vrstvu tvarohu.
Drobenka vznikne smícháním mouky, másla a cukru. Rozdrobíme ji po rebarborové směsi. Plech vložíme do trouhy a upečeme přibližně při 150 – 180 stupních 30 až 45 minut.