Mirabelkový džem
2017-08-02- Cena : 25
- Pro : 6
- Příprava : 20m
- Vaření : 10m
- Připraveno : 25m
Suroviny:
2 kg mirabelek
5 hřebíčků
kousek skořice
1 lžíce kyseliny citrónové
cukr krupice nebo krystal
1 želírek nebo pektogel
Postup:
Omyté mirabelky nasypeme do hrnce, zalijeme troškou vody, přidáme hřebíček a skořici a přivedeme k varu. Povaříme za občasného zamíchání, až se mirabelky rozvaří na kaši. Tu přecedíme přes hrubý cedník, zcezenou kaši odvážíme, vložíme zpět do hrnce, přidáme želírek smíchaný se dvěma lžícemi cukru a povaříme podle návodu, nakonec zasypeme stejným množstvím cukru v poměru 1:1, za občasného zamíchání přivedeme opět k varu, povaříme nejméně 5 minut. Hmotu naplníme do vymytých a vysušených zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a na 5 minut otočíme víčkem dolů.