Kysané zelí recept

2014-11-12
  • Cena : 70,-Kč
  • Pro : 10
  • Příprava : 60m
  • Vaření : 0m
  • Připraveno : 60m

Potřebné suroviny:

5 kg bílého hlávkového zelí (nakrouhaného)
80 g cibule nakrájené na plátky
10 g kmínu celého
75 g soli
3 stroužky česneku (oloupaný)
cca 100 g křenu (nakrájeného na kolečka)
kopr čerstvý (asi 2 stonky)

kameninový sud s víkem o objemu 5 l

Postup:

Zelí nasypeme do vany nebo vaničky (dobře vyčištěné), prosypeme ho solí, kmínem a cibulí a důkladně promícháme. Připravený sud postupně plníme zelím, které pořádně stlačíme, aby vypustilo co nejvíce šťávy. Jednotlivé vrstvy prokládáme kolečky křenu a stroužky česneku, přebytečnou šťávu odebíráme. Nahoru dáme snítky kopru. Česnek a křen slouží k tomu, aby zelí zůstalo křehké a zachovalo si bílou barvu.
Pokud zelí nedosahuje až k vrchnímu okraji nádoby, zatížíme ho dřevěným prkénekem, na který položíme hladký čistý kámen(např. dlažební kostka), aby se zelí během kvašení nezvedalo do výšky, okraj nádoby osušíme, po krajích zalijeme troškou čisté vody, čímž zabráníme pronikání vzduchu do nádoby.
Pak zelí necháme kvasit po dobu asi 3 týdnů. Pokud by se během kvašení objevila na krajích nádoby bílá pěna (je to plíseň), je třeba ji okamžitě odstranit a opět zalít čistou studenou vodou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu

(5 / 5)

5 5 1
Ohodnotit recept

1 uživatelů ohodnotilo tento recept

805 views

Podobné recepty:
  • bezobrázku

    Jablkovo – mrkvová přesnídávka

  • jam-1106592_960_720

    Jablkový džem s ostružinami

  • jam-3627915_960_720

    Marmeláda melounová

  • jam-1375774_960_720

    Marmeláda jablkovo – hrušková se skořicí

  • noodle-2755889_960_720

    Uncle bens