Kysané zelí recept
2014-11-12- Chod: Chuťovka
- Cena : 70,-Kč
- Pro : 10
- Příprava : 60m
- Vaření : 0m
- Připraveno : 60m
Potřebné suroviny:
5 kg bílého hlávkového zelí (nakrouhaného)
80 g cibule nakrájené na plátky
10 g kmínu celého
75 g soli
3 stroužky česneku (oloupaný)
cca 100 g křenu (nakrájeného na kolečka)
kopr čerstvý (asi 2 stonky)
kameninový sud s víkem o objemu 5 l
Postup:
Zelí nasypeme do vany nebo vaničky (dobře vyčištěné), prosypeme ho solí, kmínem a cibulí a důkladně promícháme. Připravený sud postupně plníme zelím, které pořádně stlačíme, aby vypustilo co nejvíce šťávy. Jednotlivé vrstvy prokládáme kolečky křenu a stroužky česneku, přebytečnou šťávu odebíráme. Nahoru dáme snítky kopru. Česnek a křen slouží k tomu, aby zelí zůstalo křehké a zachovalo si bílou barvu.
Pokud zelí nedosahuje až k vrchnímu okraji nádoby, zatížíme ho dřevěným prkénekem, na který položíme hladký čistý kámen(např. dlažební kostka), aby se zelí během kvašení nezvedalo do výšky, okraj nádoby osušíme, po krajích zalijeme troškou čisté vody, čímž zabráníme pronikání vzduchu do nádoby.
Pak zelí necháme kvasit po dobu asi 3 týdnů. Pokud by se během kvašení objevila na krajích nádoby bílá pěna (je to plíseň), je třeba ji okamžitě odstranit a opět zalít čistou studenou vodou.