Donuty
2016-02-01- Chod: Chuťovka
- Cena : 80,-Kč
- Pro : 6
- Příprava : 40m
- Vaření : 30m
- Připraveno : 1:10 h
Suroviny:
0,5 kg hladké mouky
2 vejce
90 ml teplého mléka
2 lžíce bílého jogurtu
80 g krupicového cukru
100 ml oleje (např. slunečnicový)
1 kostka droždí
špetka soli
2 tabulky mléčné čokolády
zdobící suroviny (kokos, namleté vlašské ořechy, barevná zdobítka)
trochu mléka
Postup:
Droždí si rozdrtíme na malé kousky, zasypeme ho troškou cukru (cca 1 lžíce), zalijeme troškou teplého mléka (použijeme cca polovinu z připraveného množství), přidáme 2 lžíce mouky. Takto připravený kvásek přikryjeme utěrkou a necháme vykynout cca na 20 minut.
Mezitím si připravíme těsto tak, že v míse smícháme vajíčka, olej, jogurt, cukr, zbytek mléka. To vše promícháme a tuto směs přidáme k vykynutému kvásku.
Pak po troškách přidáváme mouku, po každém přidání promícháme. Nakonec přidáme ještě špetku soli a těsto dobře vypracujeme.
Připravíme si vál, který posypeme hladkou moukou. Pak si vezmeme polovinu těsta, ze kterého vyválíme placku cca 2 cm hrubou. Nachystáme si 2 formičky ve tvaru koleček (jednu větší, druhou malou na vykrojení prostředního kolečka, my použili vykrajovátka na cukroví). Do těsta vykrojíme jedno větší kolečko a doprostřed malé, prostředek vytáhneme a takto připravený donut přeneseme na moukou vysypaný plech. Postupně si takto zpracujeme celé těsto.
Připravíme si pánev, do které nalijeme větší množství oleje a na rozpáleném oleji smažíme připravené donutky, z každé strany cca 1 minutu tak, aby byly donuty usmažené dozlatova. Takto usmažené donuty na chvíli přikryjeme kuchyňskýma papírovýma utěrkama, čímž vysajeme nasátý olej.
Ve vodní lázni si připravíme čokoládovou polevu, do které přidáme trochu mléka, abychom neměli polevu tak hustou.
Donuty obalíme z jedné strany v čokoládové polevě, poté tuto stranu obalíme ve zdobících surovinách (my jsme použili kokos, ale mohou to být i namleté vlašské ořechy a barevná zdobítka, zde se fantazii meze nekladou :-)). Necháme ztuhnout čokoládu na donutech a můžeme podávat.
Ingredients
- 0,5 kg hladké mouky 2 vejce 90 ml teplého mléka 2 lžíce bílého jogurtu 80 g krupicového cukru 100 ml oleje (např. slunečnicový) 1 kostka droždí špetka soli 2 tabulky mléčné čokolády zdobící suroviny (kokos, namleté vlašské ořechy, barevná zdobítka) trochu mléka
Method
Step 1
Droždí si rozdrtíme na malé kousky, zasypeme ho troškou cukru (cca 1 lžíce), zalijeme troškou teplého mléka (použijeme cca polovinu z připraveného množství), přidáme 2 lžíce mouky. Takto připravený kvásek přikryjeme utěrkou a necháme vykynout cca na 20 minut. Mezitím si připravíme těsto tak, že v míse smícháme vajíčka, olej, jogurt, cukr, zbytek mléka. To vše promícháme a tuto směs přidáme k vykynutému kvásku. Pak po troškách přidáváme mouku, po každém přidání promícháme. Nakonec přidáme ještě špetku soli a těsto dobře vypracujeme. Připravíme si vál, který posypeme hladkou moukou. Pak si vezmeme polovinu těsta, ze kterého vyválíme placku cca 2 cm hrubou. Nachystáme si 2 formičky ve tvaru koleček (jednu větší, druhou malou na vykrojení prostředního kolečka, my použili vykrajovátka na cukroví). Do těsta vykrojíme jedno větší kolečko a doprostřed malé, prostředek vytáhneme a takto připravený donut přeneseme na moukou vysypaný plech. Postupně si takto zpracujeme celé těsto. Připravíme si pánev, do které nalijeme větší množství oleje a na rozpáleném oleji smažíme připravené donutky, z každé strany cca 1 minutu tak, aby byly donuty usmažené dozlatova. Takto usmažené donuty na chvíli přikryjeme kuchyňskýma papírovýma utěrkama, čímž vysajeme nasátý olej. Ve vodní lázni si připravíme čokoládovou polevu, do které přidáme trochu mléka, abychom neměli polevu tak hustou. Donuty obalíme z jedné strany v čokoládové polevě, poté tuto stranu obalíme ve zdobících surovinách (my jsme použili kokos, ale mohou to být i namleté vlašské ořechy a b