Baklava
2014-10-25- Kuchyně: Řecká kuchyně
- Chod: Chuťovka
- Cena : 85,-Kč
- Pro : 8
- Příprava : 20m
- Vaření : 35m
- Připraveno : 55m
Použité suroviny:
listové těsto, 125 g másla, 200 g vlašských ořechů, lžička mleté skořice, cukr
Poleva: 250 ml vody, 350 g cukru krystal, 7 lžíc medu, 1 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Nejprve si připravíme polevu tak, že v hrnci smícháme vodu s cukrem, medem a citrónovou šťávou a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty, až poleva ztuhne. Pak ji necháme vychladnout v ledničce. Těsto rozdělíme na tři části a ty rozválíme na plátky. Jeden plát těsta rozložíme na vymazaný plech nebo zapékací misku a posypeme ho polovinou směsi vytvořenou smícháním nasekaných oříšků se skořicí a cukrem. Na to položíme druhý plát a opět ho posypeme druhou polovinou oříškové směsi. Nakonec položíme třetí plát těsta a ten pomažeme máslem. Navrch ještě pokapeme vodou, aby těsto zůstalo vlhké. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vyjmutí z trouby pomažeme polevou a necháme vychladnout.
Použité koření: