Jablka pro zdravé hubnutí
Někdo by si myslel, že jablka jsou jen tak obyčejným ovocem, ale nepodceňujme jejich důležitost a upřednostněme je před ostatními, zejména exotickými druhy ovoce, protože jsou velmi prospěšná pro náš organismus a navíc se pěstují hojně v našich zeměpisných šířkách.
Říká se, že jedno jablko denně nahradí doktora.
Jablka a hubnutí:
Jablka je dobré zařadit do svého jídelníčku, pokud chceme zhubnout. Obsahují totiž velké množství vlákniny, která zvyšuje pocit sytosti, tudíž nezkonzumujeme tolik potravy a přitom se cítíme zasyceni. Dále obsahují jablka velice málo kalorií, takže jich můžeme sníst i více, dokonce jimi můžeme nahradit sladkosti. Nebo si dejme jablko vždy těsně před jídlem nebo mezi jídly.
Jablka pro zdraví:
– jablka obsahují velké množství antioxidantů, vitamínů C a E
– dále obsahují velké množství enzymů a minerálů
– proto snižují rizika onemocnění srdce
– mají protirakovinné účinky, zejména jsou prevencí proti rakovině střev
– pro svůj velký obsah vody udržují mladistvý vzhled a svěží pleť
– obnovují střevní mikroflóru
Navic mají jablka velké využití v naší kuchyni:
Použijeme je ve sladké i slané úpravě, jsou výborná na nespočet nejrůznějších koláčů a moučníků, vyrábíme z nich jablečnou přesnídávku, kompot nebo lahodný mošt, přidáváme je pod maso i do salátů, do ovesných vloček a jogurtů, můžeme si je usušit jako křížalky… Nejzdravější však jsou v čerstvém stavu a se slupkou, neboť právě v ní se skrývá nejvíce vitamínů.
Rada na závěr: Jezme jablka celá pěkně i se slupkou!