Máte přebytek rajčat? Poradíme vám, co s nimi

By : | 0 Comments | On : Srpen 28, 2017 | Category : Zajímavé články

crate-1846339_960_720

Rajčata jsou pro naše zdraví velmi prospěšnou zeleninou, takže jestliže se vám letošní rajčatová úroda vydařila, radujte se.

Léčivé účinky:

– Posilují imunitu
– Jsou silným antioxidantem
– Zabraňuje tvrdnutí a zužování cév
– Obsahují draslík, který napomáhá k vylučování vody z těla
– Jsou prevencí proti rakovině prostaty
– Obsahují vitamíny C, B a K
– Jejich konzumací dosáhneme zlepšení nálady díky látky zvané tyramin (čím jsou rajčata zralejší, tím více této látky obsahují)

Rada:

Rajčata nepřechováváme v lednici, kde ztrácejí svou chuť. Nejlepší teplota pro jejich uskladnění je od 10 do 15 st. Celsia. Také je nenecháme ležet vedle jablek, protože ta urychlují jejich dozrání. Opak platí pro nedozrálá zelená rajčata, která jsme museli předčasně sklidit.

Pozor:

Zelená rajčata se nesmí konzumovat. Obsahují totiž toxické látky solanin a tomatin, které způsobují žaludeční problémy a bolesti hlavy.

Použití v kuchyni:

Rajčata můžeme uchovávat pro pozdější období různými způsoby. Můžeme je zavařit, zmrazit nebo usušit. Využijeme je na tomatové omáčky v kombinaci s masitými pokrmy, těstovinami, na pizzu, na výrobu kečupu, do leča, na saláty, omáčky či polévky.

Share This Post!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *