Kysané zelí je vitamínová bomba

By : | 0 Comments | On : Únor 1, 2017 | Category : Zajímavé články

DSC_0006

Zimní měsíce jsou obdobím nachlazení, únavy, viróz a chřipek, ve kterém se většinou chybějící vitamíny snažíme doplnit pomocí nejrůznějších přípravků a tablet z lékáren nebo drahým exotickým ovocem z obchodů a přitom zapomínáme na skutečnost, že na dosah ruky máme na první pohled obyčejné kysané zelí, pomocí kterého od nepaměti naši předkové posilovali svůj imunitní systém.

Kysané zelí obsahuje ještě více zdraví prospěšných látek než zelí syrové, tepelným zpracováním se ze zelí ztrácí až polovina cenných látek. Navíc kysané zelí při dobrém skladování vydrží i dlouhé měsíce a je tak stále po ruce. V minulosti každá domácnost na vesnici měla na zimu připravený kameninový hrnec s natlačeným kysaným zelím.

Léčebné účiky kysaného zelí:

  • posiluje imunitu
  • chrání tělo před rakovinou, zejména rakovinou prsu, plic, jater a tlustého střeva
  • podporuje tvorbu krve
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • snižuje krevní tlak
  • má odvodňující účinky, odstraňuje tak škodlivé látky z těla
  • má protizánětlivé, protibakteriální a regenerační účinky
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • bojuje proti stresu a depresím, únavě (obsahuje vitamíny B9 a B12 potřebné pro správné fungování nervového systému)
  • je prevencí proti zácpě, podporuje pravidelé vyprazdňování
  • podporuje plodnost a libido
  • je prevencí proti Alzheimerově chorobě
  • obnovuje střevní mikroflóru
  • předchází infarktům a mrtvici
  • nemocným cukrovkou pomáhá při snižování výkyvů hladiny cukru v krvi
  • napomáhá k duševní rovnováze a dobré náladě
  • má omlazující účinky
  • působí proti revmatoidní artitidě

Látky, které obsahuje kysané zelí:

  • vitamín C
  • vitamíny skupiny B
  • vitamíny K, E, provitamín A
  • draslík, zinek, vápník, železo a selen
  • aminokyseliny
  • bílkoviny
  • kyselinu listovou
  • látku Inositol (pozitivně psobí na svaly a činnost mozku)
  • vlákninu
  • látky Izotiokyanáty (chrání organismus před rakovinou)

Konzumace kysaného zelí má velmi příznivý vliv na organismus člověka, proto je velmi důležité, abychom ho pravidelně konzumovali zejména v zimním období.

 

Share This Post!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *