Jahody pro zdraví a krásu
Jahody představují nejen zdravé mlsání, ale obsahují i mnoho prospěšných látek pro naše tělo, proto bychom si jich v tomto období měli užít co nejvíce, dozrávají v období od května do konce července.
Léčivé účinky:
– jahody obsahují řadu vitamínů, například vitamín C, který je důležitý pro naši imunitu, tohoto vitamínu obsahují srovnatelně jako citrusy,
– dále obsahují vitamíny A, B, E, taktéž beta-karoten a kyselinu listovou
– obsahují množství minerálů jako je vápník, draslík, mangan, fosfor a fluor
– jahody jsou prevencí proti nádorovým chorobám
– obsahují lehce stravitelnou vlákninu, díky které se výborně tepelně zpracovávají, např. na marmeládu
– konzumací jahod bojujeme proti nachlazení
– jsou prevencí srdečním nemocem
– mají pozitivní vliv na tvorbu testosteronu, vylučování a krevní oběh v pohlavních orgánech
– obsahují 87% vody, takže jsou vynikajícím zdrojem tekutin
– mají pozitivní vliv na stav vlasů a pokožky.
Použití v kuchyni:
Jahody jsou vynikající za syrova i v tepelné úpravě, přidávají se do knedlíků, moučníků, koláčů, pudinků, koktejlů a zmrzlin, bublanin, vyrábíme z nich marmeládu a džem, zavařujeme je do kompotů. Vynikající je kombinace jahod se šlehačkou nebo se šampaňským.