Grilovací sezóna začala
Teplé počasí a grilování k sobě prostě patří. Všichni se těšíme na to, až si v pohodové atmosféře nad otevřeným ohněm připravíme své oblíbené pochoutky, ať již je to maso, špekáčky nebo zelenina. A tyto lahůdky budeme zapíjet oblíbeným pivem či vychlazeným vínem společně se svými přáteli za bezstarostného klábosení.
Zde připomínáme některé oblíbené vyzkoušené recepty na grilování:
Bůčkové ražničí:
Použité suroviny: 500g bůčku bez kosti, 5 menších cibulí, 3 brambory, 300g točeného salámu, červená paprika, 6 stroužků česneku, 2 lžičky tymiánu, nové koření, sůl, olej
Postup: Bůček nakrájíme na kostkyv a vložíme do mísy společně s prolisovaným česnekem, tymiánem, novým kořením, pepřem černým mletým, jednou drobně nakrájenou cibulí a olejem, osolíme a promícháme, necháme odležet přes noc v ledničce. Druhý den nakrájíme na kolečka zbylé cibule, papriku na kousky, brambory na plátky a salám na kolečka a napichujeme na špejli těsně vedle sebe bůčkové maso, cibuli, salám, papriku, brambor. Grilujeme.
Špekáčky na pivě
Použté suroviny: 10 buřtů, 1 sklenice piva, 4 stroužky česneku, 6 lžíc kečupu, 1 lžíce grilovacího koření
Postup: Prolisovaný česnek smícháme s kečupem, grilovacím kořením a rozmícháme v pivu (nejlépe v černém). Špekáčky nařežeme jako na opékání, uložíme je do misky a nalijeme na ně připravenou směs, necháme v ledničce na chvíli odležet. Pak buřty grilujeme ze všech stran, po dobu grilování mažeme zbylou marinádou.
Kuřecí řízky na kari
Použité suroviny: 4 kuřecí řízky
Marináda: 5 lžíc oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžičky kari, špetka zázvoru, sůl
Postup: V misce smícháme prolisovaný česnek s kari kořením, zázvorem, solí a olejem a naklepané řízky vložíme do misky tak, aby byly ponořené v marinádě. Necháme je chvíli odležet v ledničce. Pak je vyjmeme z misky a grilujeme, během grilování je otáčíme a potíráme marinádou. Hotové pokapeme citrónovou šťávou.