Cuketa na mnoho způsobů

By : | 0 Comments | On : Srpen 19, 2016 | Category : Zajímavé články

zucchini-190775_960_720

Cuketa je zelenina, která má v kuchyni všestranné využití, proto je tolik oblíbená. Většinou ji tepelně upravujeme, ale výborná je i syrová, zejména jako součást nejrůznějších zeleninových salátů. Cuketa výborně přejímá jiné chutě a koření, vynikající je v kombinaci s česnekem, cibulí, kořením kari, provensálským kořením. Cuketa obsahuje 91 % vody, má velmi nízkou energetickou hodnotu.

Použití v kuchyni:

Cuketu využijeme jak v teplé, tak ve studené kuchyni, a dále jak ve sladké, tak i slané úpravě. Můžeme ji dusit, grilovat nebo zapékat, ale využijeme ji i v syrovém stavu, např. francouzský zeleninový salát ratatoulle by se bez syrové cukety neobešel. Všichni jistě známe cuketové placky (tzv. cukeťák), cuketové zelí, polévku, plněnou cuketu, cuketový řízek, pizzu, přidáváme ji do guláše, jako přílohu k masu, na pomazánky … Ve sladké úpravě ji využijeme na nejrůznější koláče a buchty, vdolky či knedlíky. Cuketu můžeme i konzervovat podobně jako okurky.

Léčivé účinky:

– obsahuje velké množství karotenu a taktéž minerálních látek, zejména důležitý je draslík, díky kterému se z organismu vyplavuje přebytečná voda a toxiny,
– je vhodná k detoxikaci organismu,
– je doporučována pro osoby osoby nemocné cukrovkou, dnou, revmatismem a obezitou,
– příznivě ovlivňuje činnost ledvin,
– je prevencí proti zácpě,
– pročišťuje trávicí ústrojí

Pěstování:

Pěstování cukety na zahrádce je nenáročné, avšak potřebuje pravidelnou zálivku a slunečné umístění, neboť se jedná o teplomilnou rostlinku.

Share This Post!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *