Cuketa 5x jinak

By : | 0 Comments | On : Červenec 22, 2017 | Category : Zajímavé články

grilling-2491123_960_720

Vzhledem k tomu, že v tomto období vrcholí úroda cuket, připomeňme si některé oblíbené recepty z této všestranně použitelné zeleniny.

Cuketové chipsy:

DSC_0074-1

Suroviny: 2 menší cukety, 2 vejce, 100 g strouhaného sýru, hladká mouka, strouhanka, trochu mléka, olej, sůl

Postup: Do jedné misky rozklepneme vajíčka, která rozšleháme s trochou mléka. Strouhanku smíchume se sýrem, do další misky nasypeme mouku. Cuketu dobře omyjeme, neloupeme, nakrájíme na kolečka, která obalíme v trojobalu, osolíme. Plátky cukety obalíme v trojobalu a osmažíme na rozehřátém oleji.

Slaný cuketový koláč

DSC_0015-3

Suroviny:

1 cuketa, 3 vejce, 2 brambory, 1 sklenice oleje, 1,5 sklenice hladké mouky, 1 sklenice strouhanky, 1 kypřící prášek do pečiva, ½ sklenice mléka, 4 stroužky česneku (prolisovaného), 100 g měkkého salámu (nakrájeného na kostičky), 100 g strouhaného sýra, na dochucení sůl, majoránka, drcený kmín, bazalka

Postup: Oloupané brambory a cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a promícháme s ostatními surovinami, osolíme a dochutíme kořením. Směs rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v troubě.

Cuketové míša řezy

DSC_00443

Suroviny. 2 hrnky nastrouhané cukety, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukr krupice, 1/2 hrnku oleje, 2 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vejce

Tvarohová náplň: 2 tvarohy, 1 máslo, 1 hrnek cukr moučka

Poleva: čokoláda na vaření, ztužený tuk Omega – zahříváme v kastrolu ponořeném ve vodní lázni a rozmícháme do hladké polevy

Postup: Cuketu smícháme se ostatními surovinami a těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, vložíme do trouby a upečeme. Po vychladnutí potřeme krémem, který si vytvoříme smícháním tvarohu s cukrem a změklým máslem. Nakonec potřeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout v ledničce.

Cuketová pomazánka

topinka

Potřebné suroviny: 1 cuketa, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 200 g kečupu, 2 lžíce oleje, špetka chilli nebo kayenského pepře, sůl a pepř, špetka kurkumy, špetka kari

Postup: Na rozehřátém oleji zpěníme drobně makrájenou cibuli, ke které přidáme nastrouhanou očištěnou a jader zbavenou ciketu, podusíme do měkka. Pak přidáme prolisovaný česnek, koření, keřup, osolíme a vše společně prohřejeme. Pomazánka se výborně hodí na topinky.

Cuketová polévka

DSC_0025

Potřebné suroviny: cuketa, 1 cibule, 1 zakysaná smetana, 3 lžíce olivového oleje, libeček, 2 stroužky česneku, sůl

Na zdobení: hrst strouhaného parmazánu, petržel, kostičky opečeného pečiva

Postup: Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájenou očištěnou a oloupanou cuketu (nebo nastrouhanou) a za stálého míchání orestujeme. Vše zalijeme vodou tak, aby cuketa byla ponořená, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, libeček a povaříme do měkka, poté obsah rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu a krátce povaříme. Na talíři zdobíme strouhaným parmazánem, nasekanou petrželkou a kostičkami opečeného pečiva.

Share This Post!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *