Borůvky jsou elixírem zdraví

By : | 0 Comments | On : Červenec 4, 2016 | Category : Zajímavé články

blue-1326154_960_720

Borůvky patří mezi nejoblíbenější bobulovité ovoce u nás. Můžeme si je vypěstovat na zahrádkách nebo je najdeme v jehličnatých lesích. Borůvky dozrávají v období velkých letních prázdnin, ale za teplého počasí a v nižších polohách již v měsíci červnu.

Léčivé účinky borůvek:

– obsahují velké množství vitamínu C,
– posilují imunitu organismu
– jsou prevencí proti nachlazení a infekčních onemocnění
– obsahují velké množství železa
– jsou antioxidantem
– chrání organismus přes viry a bakteriemi,
– posilují zrak,
– napomáhají při léčbě chřipy i angíny,
– pomáhá při střevních onemocněních a průjmu,
– pozitivně působí na ledviny a pročisťují močové cesty,
– působí močopudně a zbavují náš organismus škodlivých látek,
– příznivě působí na ledviny,
– jsou prevencí rakovinných onemocnění, zejména rekoviny prostaty,
– snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi,
– jsou vynikající pro diabetiky

Použití v kuchyni:

Borůvky používáme čerstvé, mražené nebo sušené. Zejména je využijeme na nejrůznější koláče, buchty, pudinky, do kaší, jogurtu, ovodných koktejlů, salátů. Kulinářským zážitkem jsou borůvové knedlíky nebo palačinky a lívance s borůvkami. Velmi oblíbené jsou borůvkové džemy a marmelády, vaříme z nich zdravý čaj, ale pochutnáme si na nich i samostatně.

Share This Post!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *