Borůvky jsou elixírem zdraví
Borůvky patří mezi nejoblíbenější bobulovité ovoce u nás. Můžeme si je vypěstovat na zahrádkách nebo je najdeme v jehličnatých lesích. Borůvky dozrávají v období velkých letních prázdnin, ale za teplého počasí a v nižších polohách již v měsíci červnu.
Léčivé účinky borůvek:
– obsahují velké množství vitamínu C,
– posilují imunitu organismu
– jsou prevencí proti nachlazení a infekčních onemocnění
– obsahují velké množství železa
– jsou antioxidantem
– chrání organismus přes viry a bakteriemi,
– posilují zrak,
– napomáhají při léčbě chřipy i angíny,
– pomáhá při střevních onemocněních a průjmu,
– pozitivně působí na ledviny a pročisťují močové cesty,
– působí močopudně a zbavují náš organismus škodlivých látek,
– příznivě působí na ledviny,
– jsou prevencí rakovinných onemocnění, zejména rekoviny prostaty,
– snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi,
– jsou vynikající pro diabetiky
Použití v kuchyni:
Borůvky používáme čerstvé, mražené nebo sušené. Zejména je využijeme na nejrůznější koláče, buchty, pudinky, do kaší, jogurtu, ovodných koktejlů, salátů. Kulinářským zážitkem jsou borůvové knedlíky nebo palačinky a lívance s borůvkami. Velmi oblíbené jsou borůvkové džemy a marmelády, vaříme z nich zdravý čaj, ale pochutnáme si na nich i samostatně.