Jablečný koláč
2015-11-07- Chod: Chuťovka
- Cena : 100,-Kč
- Pro : 10
- Příprava : 20m
- Vaření : 45m
- Připraveno : 1:5 h
Suroviny:
Těsto:
300 g hladké mouky
150 g másla nebo hery
2 žloutky
3 lžíce mléka
90 g cukr moučka
Náplň:
2 kg jablek
200 g cukr moučka
3 tvarohy (750 g)
1 zakysaná smetana
4 žloutky
6 bílků
1/2 citrónu
Postup:
Těsto připravíme tak, že smícháme všechny ingredience do tuhého těsta, které necháme v ledničce na chvíli odpočinout (asi 30 minut). Poté těsto rozválíme na plát, který rozložíme na hluboký plech vyložený pečícím papírem. Těsto propícháme vidličkou a vložíme do předehřáté trouby a při 150 st. C předpečeme asi 15 minut.
Mezitím jablka zbavíme slupky a jadřinců a nakrájíme na menší kousky, které zakápneme šťávou z citrónu. V míse smícháme tvarohy,zakysanou smetanu, cukr, žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do tvarohové směsi. Nakonec do této směsi vmícháme opatrně jablka a směs rozložíme na předpečený korpus, znovu vložíme do trouby a pečeme dalších 30 až 45 minut.