Kurkuma jako lék

By : | 0 Comments | On : Květen 5, 2014 | Category : Koření

zlate-mleko-z-kurkumy

Kurkuma je zlatožluté, původem indické koření, jehož popularita stále více stoupá i v naší kuchyni. Používá se nejen ke kořenění pokrmů, do kterých se přidává zejména jako součást nejrůznějších směsí kari, ale také významně napomáhá při prevenci a léčbě různých nemocí. Obsahuje totiž žluté barvivo – kurkumin, které je víc než prospěšné lidskému organismu, zejména funguje jako silný antioxidant, který ochraňuje naše tělo před škodlivými účinky volných radikálů, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje zažívání a řádnou činnost střev, snižuje bolesti při revmatické artritidě, urychluje hojení, léčí nemoci jater, působí proti diabetu, obezitě a srdečním chorobám.

Charakteristika: Koření Kurkuma pochází z Indie, jedná se o zářivě žluté koření

Použití v kuchyni: Kurkuma je hlavní složkou směsi karí, dále se používá jako potravinářské barvivo při výrobě hořčice, sýrů a pomazánkového másla, tuků i likérů, výborně se hodí k nakládané zelenině, na drůbež, ryby, do čatní, fazolových a čočkových pokrmů, do bramborových a gulášových polévek, gulášů, rizota, ochutí různé omáčky, přidává se do worchestrové omáčky.

Účinky: Kurkuma obsahuje látku kurkumin, která podle zveřejněných zjištění účinně bojuje proti rakovinným buňkám, dokonce i proti těm, na něž nezabírá chemoterapie. Při pravidelném požívání je prevencí nejen proti rakovině, ale dále podporuje trávení, léčí nemoci jater, působí proti diabetu, obezitě a srdečním nemocem. Navíc bylo zjištěno, že kurkuma má silné PROTIRAKOVINNÉ účinky,  velmi účinně bojuje proti rakovinným buňkám.

Upozornění: Kurkumu přidávejte do pokrmů až před koncem vaření, neboť tepelnou úpravou se vytrácí účinky kurkuminu až o 50%.

Share This Post!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *