Směs na bramborák
Směs na bramborák je kořenící přípravek, který používáme na přípravu bramborových placek všeho druhu, ať už jen z brambor nebo je kombinujeme se zelím, salámem, uzeným masem či cuketou. Měli bychom mít na paměti, že bez tohoto koření se neobejde příprava klasických českých bramborových placek. Složení: česnek, majoránka, kmín, cibule, ... more
Číst víceBobkový list
Bobkový list je koření, jež používáme jako celé listy nebo mleté. V české i světové kuchyni má velmi široké uplatnění, přidáváme ho do omáček jako je například rajská, svíčková a bešamelová, dále do nakládaných pokrmů, polévek a dušených jídel. Měli bychom mít na paměti, že bobkový list podporuje trávení a... more
Číst víceBazalka
Bazalka je bylinka, kterou používáme buď čerstvou nebo sušenou. Je vhodná pro dochucení luštěninových jídel a masitých pokrmů, přidáváme ji k mletým masům, do zeleninových salátů, polévek, omáček, dušených a zapékaných jídel. V italské kuchyni, kde je nezanedbatelnou součástí každodenního vaření, ji kuchaři používají k výrobě pasty zvané pesto. Měli... more
Číst víceBadyán
Badyán je koření, které na našem trhu máme k dostání buď jako celé nebo jako mleté koření. Má nezanedbatelné místo v čínské kuchyni, kde má široké uplatnění nejen při vaření, ale i v medicíně. Používáme ho jako součástí koření pěti vůní a perníkového koření, dochucujeme s ním alkoholické nápoje, například... more
Číst víceAnýz
Anýz je koření, které je na našem trhu k dostání jako celé nebo mleté. Hodí se na dochucení slackých i pikantních jídel, jakými jsou například různé koláče, cukroví, keksy. Známý je při dochucování alkoholických nápojů jako jsou řecké ouzo, turecké raki, arabský arak a anýzovka. Také dodá výbornou chuť různým... more
Číst víceAmerické brambory
Americké brambory jsou kořenící směxí, kterou můžeme použít na ochucení smažených a opečených brambor, hranolek, ale též vynikající je při jakékoli jiné úpravě brambor, například brambor zapečených v troubě: Výborně dochutí gulášovou a bramborovou polévku a gulášová jídla. Složení: česnek, paprika, směs bylinkového koření, sůl, zvýrazňovač chuti more
Číst víceAdžika
Adžika je kořenící přípravek, který pochází z gruzínské kuchyně, používá se pro dochucení různých druhů mas, především vepřového, drůbežího a skopového masa. Využijeme ho při grilování, pečení nebo dušení, dále do sekaných masitých jídel nebo rybích pokrmů. Složení: paprika, koriandr, česnek, kopr, celer nať, směs koření a zeleniny, sůl more
Číst víceAdamova žebra
Adamova žebra jsou kořenící směsí, která vyniká medovou příchuí, je vhodná především na grilování, zejména na grilování a pečení různých druhů mas, např. bůčku, žebírka, kuřecího nebo vepřového, dále na grilování všech druhů zeleniny. Složení: paprika, česnek, cukr, chilli, zázvor mletý, rostlinný olej, medové aroma, sůl, dextroza, zvýrazňovač chuti more
Číst víceRajská omáčka (+)
Použité suroviny: 1 cibule, 2 rajčata, 1 rajský protlak, trochu kečupu, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce hladké mouky, hrst kořenové zeleniny, olej, hrnek mléka, 1 lžíce cukru, trošku soli, citrónová šťáva Postup: Nejprve zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, přidáme rajčata nakrájená na osminky a za... more
Číst více