platelets-1271880_960_720

Svatý Valentýn

14. února slavíme svátek svatého Valentýna, oslavujeme jím lásku zamilovaných párů. Tato tradice pochází z anglosaských zemí (někteří si myslí, že k nám přišla z USA, to však není pravda), ale pomalu již zdomácněla po celé Evropě. V České republice se stala populární po roce 1989. V tento den se partneři navzájem obdarovávají drobnými dárečky... more

Číst více
pumpkin-201960_960_720 - kopie

Dušičky a Halloween

Halloween je anglosaský lidový svátek, který má svůj původ v Irsku. Slaví se poslední říjnový den, tedy 31. října, den před křesťanským svátkem Všech svatých, ze kterého se vyvinul. Díky irským přistěhovalcům se tato tradice dostala do Ameriky a to v polovině 19. století. Nejvíce je tento svátek oslavován v... more

Číst více
grapes-690977_960_720

Léčivé účinky hroznového vína

Hroznové víno patří k nejrozšířenějšímu a nejoblíbenějšímu ovoci na světě, zejména je neoddělitelnou součástí stravy ve Středomoří. Využívá se v syrovém stavu , zejména však k výrobě alkoholických nápojů. Hroznové víno, které je vypěstované v teplejších oblastech, je sladší naproti vínu, které se pěstuje na klimaticky chladnějších místech. Použití v kuchyni: Hroznové víno konzumujeme většinou... more

Číst více
zucchini-190775_960_720

Cuketa na mnoho způsobů

Cuketa je zelenina, která má v kuchyni všestranné využití, proto je tolik oblíbená. Většinou ji tepelně upravujeme, ale výborná je i syrová, zejména jako součást nejrůznějších zeleninových salátů. Cuketa výborně přejímá jiné chutě a koření, vynikající je v kombinaci s česnekem, cibulí, kořením kari, provensálským kořením. Cuketa obsahuje 91 % vody, má velmi... more

Číst více
plums-958399_960_720

Švestky na hubnutí

V našich krajích je pěstování švestkových stromů velmi rozšířené, je nenáročné a je z nich velký užitek. Léčivé účinky: – švestky obsahují velmi málo kalorií, proto jsou výborné při dietách – obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů – obsahují vápník, železo, zinek, hořčík, draslík a fosfor – mají velký obsah... more

Číst více
blue-1326154_960_720

Borůvky jsou elixírem zdraví

Borůvky patří mezi nejoblíbenější bobulovité ovoce u nás. Můžeme si je vypěstovat na zahrádkách nebo je najdeme v jehličnatých lesích. Borůvky dozrávají v období velkých letních prázdnin, ale za teplého počasí a v nižších polohách již v měsíci červnu. Léčivé účinky borůvek: – obsahují velké množství vitamínu C, – posilují... more

Číst více
watermelons-961128_960_720

Meloun pro zdravé hubnutí

Meloun řadíme k zelenině, i když vzbuzuje dojem, že se jedná o ovoce. Vodní meloun je nízkokalorická zelenina, na které si nejen pochutnáme, ale ještě navíc zbubneme. Obsahuje totiž 92 % vody a jen nepatrné množství cukru. Je to skvělé letní osvěžení, které chutné nejlépe v horkých slunečných dnech. Léčivé... more

Číst více
garlic-937534_960_720

Česnek nad zlato

Česnek je jedním z nejstarších léků, který se používá od nepaměti. Pro své léčvé účinky je právem považován za jednu z nejcennějších surovin, proto se říká, že česnek je vzácnější než zlato. Někdy je odsuzován pro své specifické aroma, ale jeho léčivé účinky se nedají ničím jiným nahradit. Česnek má... more

Číst více
olive-oil-968657_960_720

Olivy a olivový olej

Olivy patří mezi nejzdravější suroviny na světě. Dnes se pěstují nejen ve Středomořských zemích, ale po celém světě. Nemusíme si olivového oleje užívat pouze během svých dovolených v zahraničí, na našem trhu jsou olivový olej a olivy běžně dostupné. Léčivé účinky: – obsahují důležité vitamíny A, D, E a K –... more

Číst více
rhubarb-1361205_960_720

Rebarbora z babiččiny zahrádky

Rebarboru pozná každý, zaručeně ji najdeme na každé babičkovské zahrádce, protože v minulosti bylo její pěstování samozřejmostí. Rebarbora začíná rašit velmi brzy z jara a její řapíky bývají použitelné většinou již od poloviny dubna. Doporučuje se, abychom ji využívali pro kulinářské účely přibližně do poloviny června, protože na konci června a v červenci... more

Číst více