rest-836292_960_720

Grilovací sezona začala

Teplé počasí a grilování k sobě prostě patří. Všichni se těšíme na to, až si v pohodové atmosféře nad otevřeným ohněm připravíme své oblíbené pochoutky, ať již je to maso, špekáčky nebo zelenina. A tyto lahůdky budeme zapíjet oblíbeným pivem či vychlazeným vínem společně se svými přáteli za bezstarostného klábosení.... more

Číst více
onions-748419_960_720

Cibule je lék na všechno

Cibuli využíváme snad denně, nechybí v žádné kuchyni. A to je dobře, neboť cibule má všestranné léčivé využití, posiluje totiž celý lidský organismus a jeho imunitu. Léčivé účinky: – léčí dýchací cesty – působí proti kašli, zahlenění – léčí chrapot a rýmu – působí proti chřipce, angíně a bolestem v krku –... more

Číst více
rose-hip-493784_960_720

Léčivé šípky

V podzimním období si můžeme v přírodě nasbírat plody šípku, které obsahují množství cenných látek, mimo jiné vitamín C, A, K B1 a B2. Léčivé účinky šípku: – přispívá k zastavení krvácení – působí proti paradentóze a jiným nemocem dásní – jsou močopudné – napomáhá při ledvinových onemocněních – zklidňuje podrážděný žaludek – působí... more

Číst více
DSC_0006

Kysané zelí je vitamínová bomba

Zimní měsíce jsou obdobím nachlazení, únavy, viróz a chřipek, ve kterém se většinou chybějící vitamíny snažíme doplnit pomocí nejrůznějších přípravků a tablet z lékáren nebo drahým exotickým ovocem z obchodů a přitom zapomínáme na skutečnost, že na dosah ruky máme na první pohled obyčejné kysané zelí, pomocí kterého od nepaměti... more

Číst více
platelets-1271880_960_720

Svatý Valentýn

14. února slavíme svátek svatého Valentýna, oslavujeme jím lásku zamilovaných párů. Tato tradice pochází z anglosaských zemí (někteří si myslí, že k nám přišla z USA, to však není pravda), ale pomalu již zdomácněla po celé Evropě. V České republice se stala populární po roce 1989. V tento den se partneři navzájem obdarovávají drobnými dárečky... more

Číst více
pumpkin-201960_960_720 - kopie

Dušičky a Halloween

Halloween je anglosaský lidový svátek, který má svůj původ v Irsku. Slaví se poslední říjnový den, tedy 31. října, den před křesťanským svátkem Všech svatých, ze kterého se vyvinul. Díky irským přistěhovalcům se tato tradice dostala do Ameriky a to v polovině 19. století. Nejvíce je tento svátek oslavován v... more

Číst více
grapes-690977_960_720

Léčivé účinky hroznového vína

Hroznové víno patří k nejrozšířenějšímu a nejoblíbenějšímu ovoci na světě, zejména je neoddělitelnou součástí stravy ve Středomoří. Využívá se v syrovém stavu , zejména však k výrobě alkoholických nápojů. Hroznové víno, které je vypěstované v teplejších oblastech, je sladší naproti vínu, které se pěstuje na klimaticky chladnějších místech. Použití v kuchyni: Hroznové víno konzumujeme většinou... more

Číst více
zucchini-190775_960_720

Cuketa na mnoho způsobů

Cuketa je zelenina, která má v kuchyni všestranné využití, proto je tolik oblíbená. Většinou ji tepelně upravujeme, ale výborná je i syrová, zejména jako součást nejrůznějších zeleninových salátů. Cuketa výborně přejímá jiné chutě a koření, vynikající je v kombinaci s česnekem, cibulí, kořením kari, provensálským kořením. Cuketa obsahuje 91 % vody, má velmi... more

Číst více
plums-958399_960_720

Švestky na hubnutí

V našich krajích je pěstování švestkových stromů velmi rozšířené, je nenáročné a je z nich velký užitek. Léčivé účinky: – švestky obsahují velmi málo kalorií, proto jsou výborné při dietách – obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů – obsahují vápník, železo, zinek, hořčík, draslík a fosfor – mají velký obsah... more

Číst více
blue-1326154_960_720

Borůvky jsou elixírem zdraví

Borůvky patří mezi nejoblíbenější bobulovité ovoce u nás. Můžeme si je vypěstovat na zahrádkách nebo je najdeme v jehličnatých lesích. Borůvky dozrávají v období velkých letních prázdnin, ale za teplého počasí a v nižších polohách již v měsíci červnu. Léčivé účinky borůvek: – obsahují velké množství vitamínu C, – posilují... more

Číst více