Zelná polévka s klobásou (+)

Použité suroviny: 50 dkg kysaného zelí, 4 střední brambory, kousek anglické slaniny, větší klobása, hrst sušených hub, lžíce sádla, malá cibule, lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/4 litru zakysané smetany, masox (nebo polévkové koření), bobkový list, 4 kuličky nového koření Postup: Do hrnce vsypeme... more

Číst více

Zelňačka se šlehačkou (+)

Použité suroviny: 50 dkg kysaného zelí, 3 natvrdo uvařená vejce, šlehačka, lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1/2 lžičky drceného kmínu, masox (nebo polévkové koření), lžička octu Postup: Do hrnce vsypeme balíček kysaného zelí, zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené, zasypeme kmínem, přidáme masox a vaříme asi 35 minut... more

Číst více

Kotlíková gulášová polévka (+)

Použité suroviny: 50 dkg hovězího nebo vepřového masa, 2 větší cibule, 2 lžíce sádla nebo oleje, 2 lžičky sladké mleté papriky, rajče, 2 zelené papriky, 6 středních brambor, mletý pepř, masox (nebo polévkové koření) Postup: Nejprve maso nakrájíme na kostky. Na sádle nebo na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme... more

Číst více

Frankfurtská polévka recept (+)

Použité suroviny: cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetka majoránky, stroužek česneku, 1,5 dcl mléka, masox (nebo polévkové koření), sůl, 2 párky, 2 brambory, petrželka, 2 lžíce hladké mouky Postup:  Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme mletou sladkou papriku a mouku, promícháme, přidáme na kostky nakrájené brambory... more

Číst více

Houbová kyselá polévka (+)

  Použité suroviny: 1 litr podmáslí nebo kefíru, 2 vejce, houby, lžíce másla, masox nebo lžíce polévkového koření, sůl, kmín, 2 lžíce polohrubé mouky Postup: Čerstvé houby nakrájíme na plátky a vložíme do vody, přidáme masox nebo polévkové koření, sůl a kmín a necháme vařit asi 20 minut. Do podmáslí... more

Číst více

Gulášová polévka recept(+)

Použité suroviny v receptu:   1,5 – 2 l vody, 50 dkg hovězího masa (předního či zadního), 10 dkg kořenové zeleniny (nemusí být), 1 cibule, 10 dkg sádla, lžíce hladké mouky, sůl, kmín, sladká paprika, 1 kostka masoxu, 4 brambory, můžeme přidat i dvě hrstičky sterilovaného hrášku   Postup receptu:... more

Číst více

Česnekačka načerveno (+)

Použité suroviny  v receptu:   1,5 l vody,  masox, 2 lžíce oleje, 7 stroužků česneku, 6 lžic kečupu (nebo malá konzerva rajského protlaku), špetka mletého pepře, trochu soli, zavářka.   Postup receptu:   Svaříme vodu s masoxem, případně použijeme vývar z masa nebo kostí. Do pánvičky dáme olej a rozehřejeme... more

Číst více