Krkonošská polévka (+)

Použité suroviny: 4 větší brambory, 15 dkg sušených hub, 2 vejce, 1 cibule, kelímek zakysané smetany, kmín, saturejka, sůl, kousek másla   Postup: Sušené houby namočíme ve vodě aspoň na 20 minut. Mezitím do hrnce vložíme na kostky nakrájené oloupané brambory, kmín, zalijeme přiměřeným množstvím vody, osolíme, vložíme  houby a... more

Číst více

Hrstková polévka (+)

Použité suroviny: hrst žlutého půleného sušeného hrachu, hrst ovesných vloček, hrst pohanky, hrst rýže, hrst hub (čerstvých, mražených nebo sušených), hrst zeleniny nakrájené na kostičky (může být mražená i sušená), 1 brambor, kousek květáku, kostka masoxu, špetka majoránky, špetka bazalky, lžíce polévkového koření, špetka pepře Postup: Do hrnce nasypeme hrách,... more

Číst více

Hrachová polévka recept (+)

Použité suroviny: 20 dkg hrachu, trochu kořenové zeleniny (může být i mražená), 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla nebo sádla nebo oleje (jak je kdo zvyklý), kostka masoxu (nebo polévkové koření), špetka majoránky a pepře, lžička bazalky Postup: Hrách namočíme nejlépe den předem. Druhý den přidáme... more

Číst více

Hrachová polévka s uzeným (+)

Použité suroviny: 20 dkg hrachu, 20 dkg uzeného masa, větší brambor, kousek kapusty a kousek mrkve, 3 stroužky česneku, 10 kuliček celého pepře, masox (nebo polévkové koření), sůl Postup: Hrách namočíme nejlépe den předem do vody. V téže vodě druhý den hrách uvaříme spolu s uzeným masem téměř do měkka,... more

Číst více

Zelná polévka s klobásou (+)

Použité suroviny: 50 dkg kysaného zelí, 4 střední brambory, kousek anglické slaniny, větší klobása, hrst sušených hub, lžíce sádla, malá cibule, lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/4 litru zakysané smetany, masox (nebo polévkové koření), bobkový list, 4 kuličky nového koření Postup: Do hrnce vsypeme... more

Číst více

Zelňačka se šlehačkou (+)

Použité suroviny: 50 dkg kysaného zelí, 3 natvrdo uvařená vejce, šlehačka, lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1/2 lžičky drceného kmínu, masox (nebo polévkové koření), lžička octu Postup: Do hrnce vsypeme balíček kysaného zelí, zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené, zasypeme kmínem, přidáme masox a vaříme asi 35 minut... more

Číst více

Kotlíková gulášová polévka (+)

Použité suroviny: 50 dkg hovězího nebo vepřového masa, 2 větší cibule, 2 lžíce sádla nebo oleje, 2 lžičky sladké mleté papriky, rajče, 2 zelené papriky, 6 středních brambor, mletý pepř, masox (nebo polévkové koření) Postup: Nejprve maso nakrájíme na kostky. Na sádle nebo na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme... more

Číst více

Frankfurtská polévka recept (+)

Použité suroviny: cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetka majoránky, stroužek česneku, 1,5 dcl mléka, masox (nebo polévkové koření), sůl, 2 párky, 2 brambory, petrželka, 2 lžíce hladké mouky Postup:  Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme mletou sladkou papriku a mouku, promícháme, přidáme na kostky nakrájené brambory... more

Číst více

Houbová kyselá polévka (+)

  Použité suroviny: 1 litr podmáslí nebo kefíru, 2 vejce, houby, lžíce másla, masox nebo lžíce polévkového koření, sůl, kmín, 2 lžíce polohrubé mouky Postup: Čerstvé houby nakrájíme na plátky a vložíme do vody, přidáme masox nebo polévkové koření, sůl a kmín a necháme vařit asi 20 minut. Do podmáslí... more

Číst více

Gulášová polévka recept(+)

Použité suroviny v receptu:   1,5 – 2 l vody, 50 dkg hovězího masa (předního či zadního), 10 dkg kořenové zeleniny (nemusí být), 1 cibule, 10 dkg sádla, lžíce hladké mouky, sůl, kmín, sladká paprika, 1 kostka masoxu, 4 brambory, můžeme přidat i dvě hrstičky sterilovaného hrášku   Postup receptu:... more

Číst více