gyros
Řecký gyros

Udělejte si doma řecký gyros....

 

  • DSC_0013

    Šátečky z listového těsta s jablky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebné suroviny: 1 listové těsto (400 – 500g) 1 bílek Na potření: 1 žloutek, trochu mléka – společně rozkvedlat Náplň: jablka kokos strouhaný ořechy vlašské skořice mletá Postup: ...

    Celý recept
  • DSC_0017

    Jablková bábovka

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebné suroviny: 300 g hrubé mouky 300 g strouhaných jablek 160 g cukru 2 vejce 2 lžíce oleje 1 sáček kypřícího prášku do pečiva 1 vanilkový cukr hrst ...

    Celý recept
  • koláč ozdobeny boruvkami

    Jablečný koláč

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Výborný k odpolední kávě.

    Celý recept
  • DSC_0245

    Závin s jablky z pomazánkového másla

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: Těsto: 1 pomazánkové máslo 1 kelímek hladké mouky Náplň: jablka skořice mletá cukr ořechy Na potření: kousíček másla a trošku rumu Postup: Pomazánkové máslo vyklopíme do mísy, ...

    Celý recept
  • 016 8

    Tvarohový dort s jablky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: Těsto: 20 dkg hladké mouky, 13 dkg másla, 1 žloutek, 6 dkg moučkového cukru Tvarohová náplň: 2 balíčky tvarohu (50 dkg), 2 vejce, vanilkový cukr, 10 ...

    Celý recept
  • 041

    Rohlíčky s jablky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: 1/4 litru šlehačky nebo mléka, 65 dkg hladké mouky, 35 dkg másla nebo hery Jablková nádivka: jablka, cukr, ořechy, rozinky, skořice mletá Postup: Šlehačku, mouku a ...

    Celý recept
  • DSC_0004

    Hraběnčiny řezy

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebné suroviny: 500 g hladké mouky 1 máslo nebo hera 4 žloutky 90 g cukr moučka 1 kypřící prášek do pečiva Nádivka: jablka (asi 1 kg) cukr krupice ...

    Celý recept
  • 002 5

    Jablkové palačinky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: 25 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, 1/2 litru mléka, špetka soli, 25 dkg jablek, lžíce moučkového cukru, skořice mletá, olej a moučkový cukr na ozdobu, citrónová ...

    Celý recept

Menu na víkend

Sobota

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Dýňová polévka se smetanou

Suroviny:

1 kg očištěné dýně
1 brambor
1 cibule
1 petržel
2 stroužky česneku
300 ml mléka
1 smetana
1 kostka zeleninového bujónu
sójová omáčka
polévkové koření
olej

Postup:

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostky nakrájenou dýni, petržel a bramboru, krátce orestujeme, podlijeme vodou tak, aby byla dýně ponořená, přidáme bujón, necháme vše povařit asi půl hodiny až do změknutí dýně. Pak přidáme prolisovaný česnek, mléko a pomocí ponorného mixéru vše rozmixujeme. Nakoanec vlijeme smetanu, dochutíme sójovou omáčkou a polévkovým kořením.

Řecký gyros

Ingredience:

500 g vepřového masa
1,5 lžička solamylu
4 lžíce kečupu
1 lžíce oleje
kořenící směs Gyros podle chuti
3 stroužky česneku
pepř, sůl podle chuti

 

Postup:

Maso důkladně omyjeme a nakrájíme na delší nudličky. K masu přidáme solamyl, kečup, olej, kořenící směs Gyros, prolisovaný česnek, pepř, a pokud je maso málo slané, přidáme sůl. Vše promícháme. Takto naložené maso necháme odležet v lednici zhruba 1 hodinu.
Poté maso osmažíme do měkka. Maso podáváme s hranolkami či americkými brambory a s čerstvou zeleninou.
[ingredients][method]

Jablečný dort

Použité suroviny:

Těsto: 75 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Nádivka: 800 g oloupaných jablek bez jadřinců nakrájených na menší kousky, 2 pudinkové vanilkové prášky, 1 vanilkový cukr, cukr krupice podle chuti, šťáva z 1/2 citrónu, 800 ml vody, 80 g másla

Poleva: 1 smetana ke šlehání, 1 pomazánkové máslo, 80 g mletého cukru, 1/2 čokolády na vaření nastrouhané

Postup:

Nejprve si připravíme těsto: vejce ušleháme s cukrem do pěny, do toho vmícháme mouku a prášek do pečiva, těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a upečeme v předehřáté troubě asi 25 minut při 180 - 200 st. Celsia.

Oloupaná a nakrájená jablka vložíme do hrnce, zalijeme 400 ml vody, osladíme podle chuti, přidáme vanilkový cukr a uvaříme do změknutí jablek. Ve zbylých 400 ml vody rozšleháme oba vanillkové pudinky a vmícháme do hrnce s jablky, přidáme máslo a ještě za stálého míchání povaříme 2 minuty, nakonec dochutíme citrónovou šťávou a nalijeme na upečený korpus, vše necháme vychladnout. Mezitím ušleháme smetanu do tuha a smícháme s pomazánkovým máslem a moučkovým cukrem, touto bílou směsí pomažeme povrch vychladlého dortu a nakonec zasypeme nastrouhanou čokoládou. Chladíme alespoň 2 hodiny v lednici.

Neděle

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Polévka s celestýnskými nudlemi

Použité suroviny:

1,5 litru kuřecího vývaru, hrst kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) nakrájené na nudličky, polévkové koření

Na celestýnské nudle: 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, trošku mléka, sůl, olej

Postup:

Kuřecí vývar uvedeme do varu, přidáme zeleninu, povaříme, dochutíme polévkovým kořením. Mezitím si připravíme celestýnské nudle tak, že smícháme rozšlehané vejce s moukou a mlékem, osolíme a na rozehřátém oleji usmažíme tenké palačinky, které pak nakrájíme na pásky a vložíme do hotové polévky.

Vepřová krkovička na houbách

Suroviny:

4 plátky vepřové krkovičky
1 cibule
200 g žampiónů nebo čerstvých hub
1 lžička hladké mouky
sůl
vegeta
olej

Postup:

Maso naklepeme a osolíme. Na rozehřátém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso a orestujeme z obou stran. Pak vložíme na plátky nakrájené houby, osolíme, podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a dusíme vše do měkka. Dochutíme vegetou. Měkké maso vyjmeme a do šťávy přidáme hladkou mouku rozkvedlanou v trošce vody, povaříme.
Podáváme s rýží.

Tvarohový koláč

Použité suroviny:

Těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 kypřící prášek, 1 hera nebo máslo

Náplň: 75 dkg tvarohu, trochu mléka, mletý cukr podle chuti, rozinky, asi 20 dkg strouhaných jablek

Postup:

Nejprve si připravíme těsto tak, že v míse smícháme mouku, mletý cukr a kypřící prášek, směs rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu vysypeme na vymazaný plech, poklademe tvarohovou směsí, kterou získáme smícháním tvarohu s mlékem, cukrem a rozinkami. Na tvaroh poklademe strouhaná jablka, pak vše zasypeme druhou polovinou suché směsi. Nakonec zalijeme rozpuštěným máslem. Vložíme do trouby a upečeme.

Zajímavosti