gyros
Řecký gyros

Udělejte si doma řecký gyros....

 

  • DSC_0277

    Valentýnská pizza

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: Těsto: 500 g hladké mouky 1 kostka droždí 250 ml vlažné vody špetka cukru a soli 50 ml oleje Na oblohu: kečup bazalka (nebo provensálské koření nebo ...

    Celý recept
  • DSC_0065

    Rychlý jahodový dort

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: Těsto: 100g polohrubé mouky 90g cukru krupice 3 vejce 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva Náplň: 400 ml mléka, 1 pudinkový vanilkový nebo karamelový prášek, 20g ...

    Celý recept
  • DSC_0098

    Donuty recept

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Suroviny: 300 g hladké mouky 1 kostka droždí 2 vejce 100 g másla 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 250 ml mléka špetka soli čokoládová poleva (čokoládu ...

    Celý recept
  • DSC_0016

    Buchta Fešák

    Hodnocení receptu: (5 / 5)

    Suroviny: Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukr moučka 1/2 hrnku oleje 2 vejce 1 hrnek mléka 2 lžíce kakaa 1 kypřící prášek Náplň: 2 měkké tvarohy ...

    Celý recept
  • koláč ozdobeny boruvkami

    Jablečný koláč

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Výborný k odpolední kávě.

    Celý recept
  • DSC_0524

    Krémeš z listového těsta

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: 1 listové těsto 1 l mléka 3 sáčky kakaového pudinkového prášku 1 máslo 3 vejce 220 g cukr krupice troška rumu 1 vanilkový cukr 2 kelímky smetany ...

    Celý recept
  • DSC_0475

    Tvarohové řezy s povidly

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: Těsto: 300 g hladké mouky 2 vejce 200 g cukru krupice hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 kypřící prášek do pečiva Náúplň: 2 tvarohy 100 g mletého ...

    Celý recept

Menu na víkend

Sobota

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Polévka spravovačka

Potřebné suroviny:

1 litr vývaru (hovězí nebo kuřecí)
100 g anglické slaniny
100 g tvrdého sýru
2 brambory
1 vejce
1 mrkev, kousek celeru
5 stroužků česneku
trošku vegety na dochucení
sušené bylinky (např. bazalka, bylinkové máslo, Krakonošova zahrádka apodobně)

starší chléb na opečení

Postup:

Na pánvi orestujeme na kousky nakrájenou slaninu, přidáme na kostky nakrájenou mrkev a celer, zalijeme vývarem, přidáme na kostky nakrájené brambory a trošku vegety a povaříme, až jsou brambory měkké. Nakonec vlijeme rozkvedlané vejce, prolisovaný česnek, bylinky a ještě krátce povaříme. Nakonec vsypeme strouhaný sýr. Polévku podáváme horkou s osmaženými kousky chleba.

Moravský vrabec

Suroviny:

500 g vepřového masa (nejlépe plec)
3 cibule
8 stroužků česneku
kmín
sůl a pepř

Postup:

Maso nakrájíme na větší kostky a vložíme do mísy, osolíme a opepříme, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a drobně nakrájenou cibuli, vše dobře promícháme a pak rozložíme do pekáče, podlijeme troškou vody a pečeme v troubě. Nejprve pekáč přikryjeme víkem, aby bylo maso měkké, před koncem vrchní díl odkryjeme a ještě 20 minut dopečeme.
Podáváme s kysaným zelím a houskovým knedlíkem.

Tvarohové bochánky

Použité suroviny:

25 dkg tvarohu, 25 dkg polohrubé mouky, 4 vejce, 7 lžíc mléka, 5 lžíc rumu, 1 kypřící prášek, špetka soli, olej, mletý cukr na obalování

Postup:

Do mísy vložíme tvaroh, mouku, vejce, mléko, rum, kypřící prášek a špetku soli, řádně promícháme a ze vzniklého těsta vykrajujeme lžicí menší noky, které smažíme v rozehřátém oleji podobně jako koblihy. Ještě horké je obalujeme v mletém cukru.

Neděle

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Polévka s drožďovými knedlíčky

Použité suroviny:

Na polévku: 1 kostka bujónu, mrkev, petržel, celer, polévkové koření

Na knedlíčky: 10 dkg droždí, 1 vejce, trochu oleje, 2 stroužky česneku, strouhanka, 1 lžička majoránky, sůl a pepř

Postup:

Do hrnce vložíme bujón a zeleninu nakrájenou na kostky, zalijeme vodou a povaříme. Mezitím na rozehřátém oleji rozpustíme droždí, za stálého míchání ho krátce orestujeme a odstavíme. Do vychladlého droždí vmícháme vejce, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou tak, aby vzniklo hustší těsto, ze kterého tvoříme kuličky, ty pak vhodíme do vařící polévky a povaříme 8 - 10 minut. Polévku dochutíme polévkovým kořením.

Použité koření:

polévkové koření

Kuřecí paličky na medu

Suroviny:

1 kg kuřec paličky

Marináda:

5 lžic oleje
2 lžíce medu
1 lžíce hořčice plnotučné
5 stroužků česneku prolisovaného
1 lžička citronové šťávy
1 lžička mleté papriky
1 lžíce sojové omáčky
sůl

Postup:

Marinádu připravíme smícháním potřebných surovin, vložíme do ní paličky a necháme odležet v lednici aspoň hodinu. Paličky i s marinádou rozložíme na pekáč a upečeme dozlatova v troubě při 180 st. C.

Margotka

Použité suroviny:

Těsto: čokoláda Margot, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce

Poleva: 10 dkg másla, 10 dkg cukru, 1 žloutek, 1 lžíce Rumu, 1 lžíce kakaa

Postup:

Čokoládu nastrouháme a smícháme s moukou, mlékem, olejem, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a vejci a takto připravené těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé těsto můžeme potřít marmeládou a nakonec polevou, kterou připravíme smícháním rozpuštěného másla s cukrem, Rumem a kakaem. Necháme ztuhnout. Pro ozdobu můžeme posypat před ztuhnutím kokosem.

 

Zajímavosti