gyros
Řecký gyros

Udělejte si doma řecký gyros....

 

  • DSC_0685

    Tvarohový beránek

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny. 1 kostka tvarohu (nejlépe ve vaničce) 250 g polohrubé mouky 200 g cukru krupice 1/2 kypřícího prášku do pečiva 150 g másla nebo Hery 3 vejce ...

    Celý recept
  • DSC_0020

    Velikonoční beránek recept

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Suroviny: 180 g hladké mouky 180 g mletého cukru 3 vejce 6 lžic oleje 3 lžíce vlažné vody 1/2 kypřícího prášku do pečiva hrst drcených ořechů hrst rozinek ...

    Celý recept
  • DSC_0131

    Makový beránek

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Suroviny: 100 g hladké mouky 150 g mletého máku 4 vejce 180 g cukru krupice 100 ml oleje 150 ml vody kypřící prášek do pečiva Bílková poleva: 1 ...

    Celý recept
  • velikonoční beránek 269

    Ořechový beránek

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: 150 g polohrubé mouky 40 g hladké mouky 70 g mletých ořechů 130 g cukru 60 g másla 1 vejce 1 žloutek 1/5 dcl mléka 1/2 balíčku ...

    Celý recept
  • 55

    Velikonoční beránek

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny. 1 kostka tvarohu (25 dkg), 25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg cukru, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 15 dkg Hery, 2 vejce, vanilkový cukr, citrónová kůra ...

    Celý recept
  • DSC_0669

    Mazanec

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: 500 g polohrubé mouky 1 kostka droždí (asi 40 g) 1 dcl mléka 100 g cukr krupice 150 g másla špetka soli 1 vanilkový cukr rozinky trochu ...

    Celý recept
  • DSC_0688

    Jidáše

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: 500 g polohrubé mouky 60 g cukr krupice 70 g másla 1 kostka droždí (asi 30 g) 130 ml mléka špetka soli Na potření: 1 žloutek, 2 ...

    Celý recept

Menu na víkend

Sobota

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Cizrnová polévka z Toskánska

Použité suroviny:

20 dkg cizrny, 1 stroužek česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 kostka zeleninového bujónu, polévkové koření, pepř, špetka rozmarýnu

Postup:

Cizrnu namočíme den předem. Druhý den ji slijeme, propláchneme vodou, vložíme do hrnce, přidáme bujón a rozmarýnu, zalijeme přiměřeným množstvím vody a uvaříme do měkka. Nakonec přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, pepř a dochutíme polévkovým kořením. V Toskánsku se do této polévky přidávají ještě uvařené těstoviny.

Použité koření:

polévkové koření

rozmarýn

Květákové karbanátky

Potřebné suroviny:

1 květák
1 vejce
strouhanka
bylinkové koření (např. bylinkové máslo, bazalka, Krakonošova zahrádka a podobně)
sůl
olej

Postup:

Květák rozdělíme na růžičky a povaříme v osolené vodě, pak květákové kousky rozmělníme, přidáme vejce a strouhanku podle potřeby a dobře promícháme, osolíme podle chuti a zaprášíme sušenými bylinkami, které dodají příjemnou chuť. Z této směsi tvoříme karbanátky, které z obou stran opečeme na rozehřátém oleji.

Vhodná příloha: brambory, tatarská omáčka

Jahodové řezy

Suroviny:

Těsto:
Hera
1/2 hořčicová sklenice mletého cukru
vanilkový cukr
1 sklenice mléka
4 vejce
2 sklenice polohrubé mouky
kypřící prášek do pečiva

Jahodová náplň:
½ kg jahod
1 pudinkový prášek s jahodovou příchutí
200 ml vody
½ kostky másla (125 g)
200 g cukr moučka
Poleva:
čokoláda na vaření
kousek ztuženého tuku

Postup:

V hrnci rozpustíme heru, smícháme s mletým a vanilkovým cukrem a mlékem a povaříme 5 minut. Necháme vychladnout a pak přidáme vejce, polohrubou mouku a prášek do pečiva, promícháme, rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě po dobu asi 20 až 25 minut.

Příprava jahodové náplně: jahody rozmixujeme pomocí ponorného mixéru, pudink se 200 ml vody podle návodu uvaříme v hustou kaši, kterou smícháme s rozmixovanými jahodami a cukrem, nakonec opatrně vmícháme změklé máslo.
Po vychladnutí korpus potřeme jahodovou náplní. Povrch potřeme čokoládovou polevou, kterou připravíme smícháním čokolády s tukem v hrnci ponořeném v horké vodní lázni.

Neděle

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Kuřecí polévka s houbami

Použité suroviny:

1/2 kg kuřecí polévkové směsi (nebo kuřecích skeletů), 2 kostky masoxu, 10 dkg čerstvých hub, 5 dkg sušených hub namočených ve vodě, asi 10 dkg kořenové zeleniny, kousek pórku, 1 lžíce polévkového koření, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce kukuřičného škrobu, špetka bílého pepře, trošku oleje

Postup:

Do hrnce vložíme kuřecí skelety, masox, zalijeme vodou (asi 2 litry) a vaříme (asi 20 minut) až je maso měkké. Mezitím na rozehřátém oleji osmahneme čerstvé houby i houby namočené. Polévku přecedíme a do ní pak vložíme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, pórek nakrájený na kolečka, sójovou omáčku, polévkové koření, bílý pepř a povaříme asi 10 minut. Nakonec vsypeme osmahnuté houby a škrob rozmíchaný v trošce vody.

Použité koření:

pepř bílý

polévkové koření

Česnekové řízky v jogurtu

Suroviny\.

4 kuřecí řízky
1 joburt bílý
3 stroužky česneku
1 vejce
strouhanka
hladká mouka
sůl

Postup:

Ŕízky naklepeme a naložíme do jogurtu smíchaného s prolisovaným česnekem den předem. Druhý den osolíme, obalíme v trojobalu (mouka, rozšlehané vejce a strouhanka) a usmažíme na oleji.

Míša

Použité suroviny:

Těsto: 6 žloutků, 5 lžíc cukru moučka, 1,5 lžíce oleje, 5 lžíc polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 6 bílků

Krém: 2 tvarohy, 1 máslo (Hera), 20 dkg cukr moučka

Poleva: čokoláda na vaření, ztužený tuk Omega

Postup:

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáme olej, mouku, kakao a sníh z bílků, řádně promícháme a vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, upečeme v mírně vyhřáté troubě. Po vychladnutí potřeme krémem, který si vytvoříme smícháním tvarohu s cukrem a máslem. Nakonec potřeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout v ledničce.

 

Zajímavosti