gyros
Řecký gyros

Udělejte si doma řecký gyros....

 

  • cuttings-1081479_960_720

    Miniřízečky v sýrovém těstíčku

    Hodnocení receptu: (5 / 5)

    Suroviny: 400g kuřecího nebo vepřového masa 100 g tvrdého sýra 1 vejce 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce mléka sůl Postup: ˇ Maso nakrájíme na řízečky, které naklepeme, ...

    Celý recept
  • DSC_0015

    Pikantní pomazánka nejen na topinky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Suroviny: 1 sklenice zeleninové směsi Moravanka 1 cibule 1 celé pomazánkové máslo 200 g měkkého salámu 1 lžíce kečupu 1 menší sklenice majonézy sůl Postup: Salám, cibuli a ...

    Celý recept
  • šneky

    Šneci

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Suroviny: 1 balíček listového těsta dijonská hořčice 200g plátkového sýra 200g měkkého salámu Na potření: žloutek, trochu mléka Postup: Na pomoučeném vále těsto rozválíme na plát, který potřeme ...

    Celý recept
  • DSC_0011

    Listové párky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Suroviny: 8 párků 1 listové těsto Na pomazání: 1 žloutek, trochu mléka Na posypání: sezamové semínko Postup: Listové těsto vyválíme na plát a rádýlkem ho rozřežeme na pruhy ...

    Celý recept
  • DSC_0124

    Cibulové kroužky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Suroviny: 5 větších cibulí hladká mouka 1 vejce strouhanka olej sůl Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na silná kolečka, kteerá rozdělíme na kroužky, obalíme je v mouce, pak ...

    Celý recept
  • DSC_0008

    Slané tyčinky

    Hodnocení receptu: (5 / 5)

    Rychlé a výborné pohoštění

    Celý recept
  • DSC_0028

    Čertovská pomazánka

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebné suroviny: 1 měkký tvaroh 5 lžic majonézy špetka sladké mleté papriky špetka kayenského pepře 1 cibule kousek červené papriky sůl Postup: Tvaroh smícháme s majonézou, osolíme a ...

    Celý recept

Menu na víkend

Sobota

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Frankfurtská polévka recept

Použité suroviny:

cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetka majoránky, stroužek česneku, 1,5 dcl mléka, masox (nebo polévkové koření), sůl, 2 párky, 2 brambory, petrželka, 2 lžíce hladké mouky

Postup:

Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme mletou sladkou papriku a mouku, promícháme, přidáme na kostky nakrájené brambory a na kolečka nakrájené párky, chvíli osmahneme a zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme kostku masoxu a majoránku. Vaříme asi 20 minut (do změknutí brambor), dochutíme solí nebo polévkovým kořením, přidáme prolisovaný česnek. Polévku zjemníme mlékem a ozdobíme nasekanou petrželkou. Podáváme s čerstvým pečivem.

Použité koření:

paprika sladká

polévkové koření

majoránka

Další vhodné koření:

paprika uzená

gulášové koření

maďarský guláš

petržel sušená

bazalka

saturejka

česnek mletý

česnek plátky

Rarášci

Suroviny:

4 vepřové řízky

Marináda:
2 vejce
1/2 malé sklenice piva
2 lžíce solamylu
2 lžíce worchesterové omáčky
2 lžíce hladké mouky
½ lžičky soli
- vše promícháme

Postup:

Naklepané řízky masa naložíme do připravené marinády a necháme odležet v ledničce. Smažíme po obou stranách na rozehřátém oleji. Můžeme použít i maso kuřecí, jako v tomto případě.

Tvarohový dort s jablky

Použité suroviny:

Těsto: 20 dkg hladké mouky, 13 dkg másla, 1 žloutek, 6 dkg moučkového cukru

Tvarohová náplň: 2 balíčky tvarohu (50 dkg), 2 vejce, vanilkový cukr, 10 dkg cukru krupice

Jablkový pudink: 40 dkg oloupaných a vyjádřených jablek, 1 vanilkový pudinkový prášek, trochu marmelády, 4 dcl vody, cukr krupice podle chuti, špetka skořice

Postup:

V míse smícháme mouku s cukrem, změklým máslem a žloutkem a vypracujeme v těsto, které necháme půl hodiny odležet v ledničce. Potom na vále vyválíme z těsta kruh o velikosti dortové formy a vložíme ho do ní poté, co jsme ji vymazali a vysypali. Těsto zpoloviny upečeme do růžova. Mezitím si připravíme tvarohovou náplń tak, že smícháme tvaroh se žloutky, vanilkovým i krupicovým cukrem a nakonec vmícháme sníh ze zbylých bílků a touto náplní potřeme těsto a dopečeme v troubě. Pak koláč vyjmeme a necháme ho chvíli vychladnout. Jablkový pudink připravíme tak, že jablka nakrájíme na kousky, vsypeme je do vody a spolu se špetkou skořice povaříme zhruba 5 minut, pak přidáme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce vody, pocukrujeme podle chuti a povaříme asi 2 minuty. Odstavíme z ohně a vmícháme trochu marmelády. Tímto pudinkem potřeme povrch koláče a necháme vychladnout nejlépe do druhého dne. Můžeme zdobit šlehačkou.

Použité koření:

skořice mletá

Neděle

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Zelová polévka

Použité suroviny:

3 brambory, 1 balíček kysaného zelí, hrst kořenové zeleniny nakrájené na kostky, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 lžička cukru, 1 kostka zeleninového bujónu, trošku kmínu, 1 lžíce hladké špaldové mouky, 1 lžička kurkumy, 1/2 dcl olivového oleje, trochu mléka nebo zakysané smetany

Postup:

Oloupané brambory nakrájíme na kostky, přidáme kmín, zalijeme vodou a povaříme asi 10 minut, pak přidáme zelí, cukr, bobkový list, nové koření, kořenovou zeleninu, bujón a vše společně povaříme do měkka (asi 20 minut). Mezitím si připravíme světlou jíšku tak, že v kastrolu zahřejeme olej, přidáme mouku a kurkumu a krátce orestujeme, pak zalijeme asi 1 dcl vody a za stálého míchání připravíme hladkou jíšku, kterou vlijeme do vařící polévky, přidáme trochu mléka nebo smetany a ještě krátce povaříme. Je-li třeba, dochutíme solí.

Použité koření:

bobkový list

nové koření

kurkuma

kmín drcený

 

Krkonošské řízky

Potřebujeme:

4 kuřecí řízky
1 vejce
šlehačka
strouhanka
sůl

Postup:

Řízky naklepeme, osolíme, obalíme ve strouhance z obou stran a pak v rozšlehaném vejci, rozložíme do zapékací misky, zalijeme šlehačkou a upečeme v troubě (asi 40 minut).

Vhodná příloha: brambory

Kokosová roláda

Použité suroviny:

Těsto: 6 žloutků, 6 bílků, 6 lžic mletého cukru, 5 dkg kakaa, 1 lžíce oleje

Náplň: 1 šlehačka, kokos, kompotované nebo čerstvé ovoce (nemusí být)

Na zdobení: trochu šlehačky

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme kakao a olej a nakonec ušlehaný sníh z bílků, promícháme a nalijeme na pečícím papírem vyložený plech (pečící papír pomažeme olejem, aby se lépe stáhl z těsta), upečeme ve středně vyhřátétroubě 10 minut (ne déle, aby těsto nebylo suché, pak by se špatně zavinovalo). Mezitím ušleháme šlehačku. Ještě teplé hotové těsto pomažeme ušlehanou šlehačkou, posypeme kokosem, poklademe okapaným ovocem (nemusí být, na obrázku s višněmi) a zavineme. Roládu necháme v ledničce odpočinout. Před podáváním můžeme nazdobit šlehačkou.

Zajímavosti