gyros
Řecký gyros

Udělejte si doma řecký gyros....

 

  • cookie-1065893_960_720

    Linecké koláčky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: 50 dkg hladké mouky, 28 dkg másla nebo hery, 20 dkg mletého cukru, 3 žloutky, vanilkový cukr, citrónová kůra Na zdobení: marmeláda na slepování , práškový ...

    Celý recept
  • cookies-1495511_960_720

    Strojkové kokosové rohlíčky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: 300 g hladké mouky 140 g mletého cukru 1 vejce 125 g ztuženého tuku 110 g strouhaného kokosu 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva Postup: Nejprve utřeme ...

    Celý recept
  • DSC_0004

    Vínové cukroví

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: 350 g polohrubé mouky 250 g másla nebo Hery 5 lžic bílého vína špetka soli 2 žloutky Postup: Vypracujeme těsto, vyválíme ho a vykrajujeme různé tvary, které ...

    Celý recept
  • linecké žluté

    Mandlové květy

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: 150 g hladké mouky 150 g mletých mandlí 180 g másla 40 g mletého cukru 2 lžíce rumu 1 vanilkový cukr Máslový krém: 125 g másla 100 ...

    Celý recept
  • DSC_0071

    Irské dortíčky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: 300 g hladké mouky 200 g másla 110 g mletého cukru 1 žloutek 1 lžíce kakaa Postup: Vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme kolečka, upečeme v troubě. Po ...

    Celý recept
  • 024 5

    Tvarohové polštářky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: Těsto: 20 dkg tvarohu, 20 dkg hladké mouky, 12 dkg másla nebo hery, špetka soli Náplň: 1 kostka sýru Lučina, 1 vejce, 2 lžíce mletého cukru, ...

    Celý recept
  • lekníny

    Lekníny

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebné suroviny: Těsto: 250 g hladké mouky, 90 g cukru mletého, 140 g másla, 2 žloutky, citrónová kůra Krém: 200 g másla, 2 dcl mléka, 90 g cukru ...

    Celý recept
  • ořechy

    Ořechy plněné karamelem

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: 300 g hladké mouky 170 g mletého cukru 220 g másla 100 g mletých ořechů Karamelový krém: 1 kostka másla 1 plechovka Salko – Salko vaříme den ...

    Celý recept

Menu na víkend

Sobota

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Použité suroviny:

hlíva ústřičná (asi 400 g), 1 lžíce hladké mouky, kostka bujónu, 1,5 lžičky mleté papriky, 1 lžička majoránky, 3 lžíce oleje, polévkové koření, stroužek česneku

Postup:

Hlívu nakrájíme na menší kousky a vložíme je do hrnce do rozehřátého oleje, přidáme papriku a za občasného míchání chvilku orestujeme. Zalijeme vodou (přibližně 1 l), přidáme bujón a majoránku a vaříme asi 20 minut. Do vařící polévky přilijeme mouku rozkvedlanou v trošce vody a ještě povaříme, dochutíme prolisovaným česnekem a polévkovým kořením.

Podáváme s pečivem.

Holandský řízek

Použité suroviny:

50 dkg mletého masa, 10 dkg eidamu, pepř černý mletý a sůl, 1 lžička koření bylinkové máslo, hladká mouka, strouhanka, 3 vejce, olej

Postup:

Maso smícháme s vejcem a nastrouhaným eidamem, přidáme pepř černý mletý, osolíme a tvoříme malé řízečky, které obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.

Vhodná příloha: bramborová kaše, brambory

Použité koření:

pepř černý mletý

bylinkové máslo

Další vhodné koření:

domácí sekaná

Tvarohové bochánky

Použité suroviny:

25 dkg tvarohu, 25 dkg polohrubé mouky, 4 vejce, 7 lžíc mléka, 5 lžíc rumu, 1 kypřící prášek, špetka soli, olej, mletý cukr na obalování

Postup:

Do mísy vložíme tvaroh, mouku, vejce, mléko, rum, kypřící prášek a špetku soli, řádně promícháme a ze vzniklého těsta vykrajujeme lžicí menší noky, které smažíme v rozehřátém oleji podobně jako koblihy. Ještě horké je obalujeme v mletém cukru.

Neděle

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Polévka s vaječnými noky

Použité suroviny:

1,5 litru kuřecího vývaru, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, hrst kořenové zeleniny, 1/2 lžičky kurkumy, sůl

Postup:

Kuřecí vývar přivedeme k varu. Mezitím rozšleháme vejce, přidáme mouku, kurkumu, osolíme a řádně zamícháme. Vajíčkovou směs vkládáme pomocí tzv. nokovače (síta s hrubšími dírkami) nebo po lžičkách do vařícího vývaru, necháme chvíli povařit a podáváme. Můžeme ozdobit nasekanou petrželkou.

Použité koření:

kurkuma mletá

Kuře na zelí

Použité suroviny:

kuře, 50 g kysaného zelí, kelímek zakysané smetany, koření na kuře, oregáno, čtvrka másla, sůl

Postup:

Do zapékací misky rozložíme polovinu zelí, které přecedíme přes síto. Posypeme troškou oregána a kořením na kuře a poklademe plátky másla. Na to rozložíme rozčtvrcené kuře řezem dospod, jemně osolíme. Na kuře rozložíme zbytek zelí a opět poklademe plátky zbylého másla, posypeme kořením a oregánem. Vše zalijeme zakysanou smetanou, přikryjeme víkem a pečeme v troubě 40 minut, po tuto dobu kuře neodkrýváme. Teprve pak sundáme vrchní díl zapékací misky a ještě kuře dopečeme dozlatova asi 15 minut.

Vhodná příloha: chléb, brambory

Použité koření:

na kuře

oregáno

Další vhodné koření:

grilovací koření

gulášové koření

majoránka

Jablkový závin

Použité suroviny:

1 listkové těsto, asi 1 kg jablek, hrst rozinek, hrst vlašských ořechů, hrst strouhaného kokosu, cukr podle chuti, skořice mletá, 1 žloutek a trochu mléka, mletý cukr na posypání

Postup:

Listkové těsto rozdělíme na dvě poloviny, z obou postupně vyválíme plát, který poklademe nastrouhanými jablky, posypeme kokosem, ořechy a rozinkami, zaprášíme skořicí, podle chuti pocukrujeme, zavineme a vložíme na vymazaný plech. Oba záviny pomažeme žloutkem smíchaným s troškou mléka a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení posypeme mletým cukrem.

Použité koření:

skořice mletá

Zajímavosti