gyros
Řecký gyros

Udělejte si doma řecký gyros....

 

  • cherries-1503988_960_720

    Třešňová marmeláda

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: 1 kg vypeckovaných třešní, 1 kg želírovacího cukru, kyselina citrónová Postup: Omyté třešně vložíme do hrnce a uvaříme za občasného zamíchání do měkka (asi 15 minut). ...

    Celý recept
  • 057 4

    Třešňová bublanina

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: 15 dkg polohrubé mouky, 12 dkg cukr moučka, 4 vejce, vanilkový cukr, kypřicí prášek, 10 dkg másla (Hery), 1/2 kg čerstvých třešní, tuk na vymazání a ...

    Celý recept
  • DSC_0039

    Dunajské vlny

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Suroviny: Těsto: 250 g másla 200 g cukru krupice 5 vajec 350 g polohrubé mouky 1 kypřící prášek do pečiva 3 lžíce kakaa Pudinková náplň: 100 g cukru ...

    Celý recept
  • DSC_0089

    Višňová bublanina

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebné suroviny: 4 vejce 140 g polohrubé mouky ½ balíčku kypřícího prášku 80 g másla 110 g cukr moučka 1 lžíce vanilkového cukru višně Postup: Změklé máslo našleháme ...

    Celý recept
  • DSC_0085

    Linecký koláč

    Hodnocení receptu: (4 / 5)

    Potřebné suroviny: Těsto: 300 g hladké mouky 200 g másla 100 g cukr moučka 1 vejce 1/2 sáčku vanilkového cukru 1 lžička nastrouhané kůry z citronu Tvarohová nádivka: ...

    Celý recept
  • malinový dort

    Nepečený dort s malinami

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebné suroviny: balíček piškotů 3 zakysané smetany 1 pomazánkové máslo cukr moučka kompotová šťáva (může nahradit voda se sirupem) čerstvé maliny Postup: Smícháme smetany s pomazánkovým máslem a ...

    Celý recept
  • 0027

    Malinový dort

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: Korpus: Hera, 1 hořčicová sklenice mletého cukru, vanilkový cukr, 4 vejce, 1 sklenice mléka, 2 sklenice polohrubé mouky, kypřící prášek do pečiva Krém: 2 vanilkové pudinky, ...

    Celý recept

Menu na víkend

Sobota

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Balkánský salát

Použité suroviny:

4 větší rajčata, 3 papriky, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 lžička hořčice, 2 lžičky worchesterové omáčky, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 5 lžíc vody, pepř a sůl, 1 lžička koření salátová zálivka (nebo jiných bylinek -nemusí být), 20 dkg balkánského sýru

Postup:

Rajčata, okurku, papriku a cibuli nakrájíme na kostičky. V misce smícháme olej, hořčici, worchesterovou omáčku, ocet a vodu, přidáme cukr, koření salátová zálivka, opepříme a osolíme a vlijeme na zeleninu, řádně promícháme. Salát posypeme rozdrobeným balkánským sýrem.

Použité koření:

pepř bílý mletý

salátová zálivka

Ryba na česneku

Použité suroviny:

4 porce ryby (kapr, pstruh), 8 stroužků česneku, provensálské koření, sůl, 1 dcl oleje, citrónová šťáva

Postup:

Prolisovaný česnek smícháme s lžicí provensálského koření, olejem a solí. Ryby potřeme touto marinádou a necháme chvíli odležet. Během grilování je potíráme zbylou marinádou. Nakonec je pokapeme citrónovou šťávou.

Použité koření:

provensálské koření

 

Třešňová bublanina

Použité suroviny:

15 dkg polohrubé mouky, 12 dkg cukr moučka, 4 vejce, vanilkový cukr, kypřicí prášek, 10 dkg másla (Hery), 1/2 kg čerstvých třešní, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče

Postup:

Máslo utřeme s polovinou moučkového cukru, postupně vmícháme žloutky a napěníme. Z bílků ušleháme sníh a přimícháme zbylý cukr. Do máslové směsi vmícháme mouku, kypřící prášek a vanilkový cukr, nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto nalijeme do vymazeného a vysypaného pekáče, poklademe třešněmi obalenými v mouce a upečeme v mírně vyhřáté v troubě. Před podáváním pocukrujeme.

Neděle

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Panzanella po toskánsku

Použité suroviny:

1 salátová okurka, 5 rajčat, 1 paprika, 1 větší červená cibule, 1 dcl bílého vína, 1/2 kg staršího chleba nebo bílého pečiva, bazalka, pepř bílý, panenský olivový olej

Postup:

Chléb nebo veku nakrájíme na kostky a necháme je v troubě nasucho opéct, pak je pokapeme vínem a vložíme do misky. Okurku, rajčata a cibuli nakrájíme a promícháme s chlebem. Osolíme, opepříme, ozdobíme bazalkou a zalijeme asi 5 lžícemi olivového oleje, řádně promícháme a vložíme do ledničky asi na hodinu. Panzanella je osvěžující jídlo v teplých letních dnech.

Použité koření:

pepř bílý

bazalka

Řízky v jogurtu

Potřebujeme:

500 g kuřecích řízků
kelímek jogurtu (150g)
1 vejce
1 lžička mletého sušeného česneku
sůl
strouhanka

Postup:

Marinádu připravíme smícháním jogurtu, vejce, česneku a špetky soli, můžeme přidat 1/2 lžičky oblíbeného koření (např. grilovacího). Řízky naklepeme, osolíme z obou stran a vložíme do marinády, necháme odležet do druhého dne, kdy je obalíme ve strouhance a usmažíme na oleji.
Řízky jsou je křehké a šťavnaté.

Malinový dort

Použité suroviny:

Korpus: Hera, 1 hořčicová sklenice mletého cukru, vanilkový cukr, 4 vejce, 1 sklenice mléka, 2 sklenice polohrubé mouky, kypřící prášek do pečiva

Krém: 2 vanilkové pudinky, 1/2 l mléka, 100 g másla, cukr krupice podle chuti

Zdobení: marmeláda, čerstvé maliny, 2x Dort želé (červený)

Postup:

V hrnci rozpustíme heru, smícháme s mletým a vanilkovým cukrem a mlékem a povaříme 5 minut. Necháme vychladnout a pak přidáme vejce, polohrubou mouku a prášek do pečiva, promícháme, rozložíme do vymazené a vysypané dortové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě po dobu asi 15 až 25 minut. Po vychladnutí korpus podélně rozřežeme na polovinu.

Mezitím si připravíme pudinkový krém tak, že 2 pudinkové prášky uvaříme podle návodu s 1/2 litrem mléka, osladíme podle chuti a svých zvyklostí a necháme krém téměř vychladnout, do vlažného pudinku vmícháme máslo.

První polovinu korpusu pomažeme marmeládou a poté krémem, na to uložíme druhou polovinu korpusu, celý povrch pomažeme zbytkem krému a poklademe malinami. Nakonec si připravíme dort želé podle návodu a zalijeme jím maliny.

Zajímavosti