gyros
Řecký gyros

Udělejte si doma řecký gyros....

 

  • DSC_0013

    Šátečky z listového těsta s jablky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebné suroviny: 1 listové těsto (400 – 500g) 1 bílek Na potření: 1 žloutek, trochu mléka – společně rozkvedlat Náplň: jablka kokos strouhaný ořechy vlašské skořice mletá Postup: ...

    Celý recept
  • DSC_0245

    Závin s jablky z pomazánkového másla

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Potřebujeme: Těsto: 1 pomazánkové máslo 1 kelímek hladké mouky Náplň: jablka skořice mletá cukr ořechy Na potření: kousíček másla a trošku rumu Postup: Pomazánkové máslo vyklopíme do mísy, ...

    Celý recept
  • jams-997593_960_720

    Dýňovo jablkový džem

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Suroviny: 1,5 kg očištěné dýně nastrouhané 0,5 kg oloupaných jablek nastrouhaných 100 ml vody 1 lžíce mleté skořice 1 lžíce mletého zázvoru 2 balíčky želírovacího cukru 2:1 1 ...

    Celý recept
  • 002 5

    Jablkové palačinky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: 25 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, 1/2 litru mléka, špetka soli, 25 dkg jablek, lžíce moučkového cukru, skořice mletá, olej a moučkový cukr na ozdobu, citrónová ...

    Celý recept
  • 016 8

    Tvarohový dort s jablky

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: Těsto: 20 dkg hladké mouky, 13 dkg másla, 1 žloutek, 6 dkg moučkového cukru Tvarohová náplň: 2 balíčky tvarohu (50 dkg), 2 vejce, vanilkový cukr, 10 ...

    Celý recept
  • 137

    Jablkové lívance

    Hodnocení receptu: (0 / 5)

    Použité suroviny: 25 dkg měkkého tvarohu, 20 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, 10 dkg nastrouhaných jablek, trochu mléka na zředění, 10 dkg másla, špetka cukru, olej na smažení ...

    Celý recept

Menu na víkend

Sobota

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Sýrová polévka

Použité suroviny:

2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka masoxu, 2 smetanové tavené sýry, polévkové koření, petržel, 2 rohlíky, olej

Postup:

Na rozehřátém másle osmahneme mouku do růžova a připravíme si tak jíšku, kterou zalijeme přiměřeným množstvím vody, řádně rozmícháme a přidáme sýry a masox, chvíli povaříme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a osmahneme je na rozpáleném oleji. Polévku dochutíme polévkovým kořením a zasypeme petrželkou. Na talíři polévku zdobíme kostičkami osmaženého pečiva.

Použité koření:

polévkové koření

petržel

Masové kuličky s pirátskou směsí

Použité suroviny:

40 dkg mletého masa
1 vejce
1 rohlík
strouhanka na zahuštění
trochu mléka
2 cibule
3 papriky
3 rajčata
1 lilek
kečup
worchesterová omáčka
sójová omáčka
sůl a pepř
olej

Postup:

V míse smícháme maso, vejce, rohlík namočený v mléce, osolíme, opepříme, promícháme a je-li třeba, zahustíme strouhankou. Z této masové směsi tvoříme malé kuličky, vložíme je do pekáčku a upečeme v troubě na oleji. Hotové kuličky vyndáme a ve výpeku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme papriky nakrájené na nudličky, na osminky nakrájená spařená a oloupaná rajčata, lilek na kostky, zalijeme kečupem, worchesterovou a sójovou omáčkou a podusíme. Nakonec vložíme zpět masové kuličky a vše společně prohřejeme.

Řezy eskymo

Suroviny:

Těsto:

6 žloutků
5 lžíc cukru moučka
1,5 lžíce oleje
5 lžíc polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
6 bílků

Náplň:

½ l mléka
2 pudinky s kokosovou příchutí
1/2 kostky másla (125g)
1 zakysaná smetana
cukr podle chuti

čokoládová poleva

Postup:

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáme olej, mouku, kakao a sníh z bílků, řádně promícháme a vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Příprava krému: Pudinky uvaříme s ½ l mléka podle návodu a po vychladnutí vmícháme máslo, zakysanou smetanu a osladíme podle chuti.
Po vychladnutí potřeme korpus krémem, nahoru ozdobíme čokoládovou polevou.

Neděle

  • Předkrm
  • Hlavní chod
  • Zákusek

Kuřecí kari polévka

Použité suroviny:

1 balíček kuřecí polévkové směsi (nebo kuřecí skelety), 1 kelímek smetany, mrkev, malá brokolice, hrst hrášku, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka bujónu, 1 lžíce polévkového koření, 1 lžička kari koření

Postup:

Polévkovou směs vložíme do hrnce, přidáme bujón, zalijeme přiměřeným množstvím vody a uvaříme do měkka (asi 1/2 hodiny), pak přecedíme, kuřecí skelety obereme, maso přidáme do vývaru stejně jako mrkev nakrájenou na kostky, hrášek a brokolici nakrájenou na menší růžičky, přidáme polévkové koření a vše krátce povaříme. Mezitím si připravíme světlou jíšku (v kastrolu rozehřejeme máslo, zaprášíme ho hladkou moukou), přidáme kari koření, zalijeme trochou vývaru a za stálého míchání uvedeme do varu, přidáme do polévky a vše společně promícháme a krátce povaříme.

Použité koření:

kari

Farmářské řízky

Suroviny:

4 vepřové řízky
4 stroužky česneku
1 lžička grilovacího koření
2 lžíce oleje
sůl

Postup:

Prolisovaný česnek smícháme se solí, grilovacím kořením a olejem a touto směsí pomažeme naklepané řízky, které nakonec osmažíme na rozehřátém oleji.

Šátečky s tvarohem

Suroviny:

Těsto:
500 g hladké mouky
125 g másla
4 žloutky
50 g cukr moučka
1 kostka droždí
trochu mléka, 1 lžíce cukr krupice

Tvarohová náplň:
2 tvarohy
1 vejce
5 lžic cukru
½ sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

Na potření: 1 žloutek, trochu mléka

Postup:

Ve vlažném mléce rozmícháme cukr krupici a kostku droždí, na chvíli necháme odstát na teplém místě, aby se vytvořil kvásek. Pak přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme v míse na teplém místě asi hodinu kynout.
Mezitím si připravíme náplň smícháním potřebných surovin. Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme z něho čtverečky o rozměru asi 8 x 8 cm, neplníme je tvarohovou směsí a rohy čtverce spojíme tak, aby se vytvořil šáteček. Pomažeme žloutkem rozkvedlaným v trošce vody. Upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Zajímavosti